Το Ιράν επιτάχυνε την εγκατάσταση ακόμη πιο εξελιγμένων συσκευών φυγοκέντρισης σε μία από τις εγκαταστάσεις του για τον εμπλουτισμό ουρανίου, μία δραστηριότητα που βρίσκεται στο επίκεντρο της διένεξής της Ισλαμικής Δημοκρατίας με τη διεθνή κοινότητα, όπως προκύπτει από μια έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, το Ιράν έχει εγκαταστήσει περί τις 700 συσκευές φυγοκέντρισης IR-2m και υποδοχείς τους στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, από 180 τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Έως τις 15 Μαΐου, τέσσερις στροβιλογεννήτριες είχαν εξοπλισθεί πλήρως και μία στροβιλογεννήτρια μερικώς με συσκευές φυγοκέντρισης IR-2m και περιβλήματα συσκευών φυγοκέντρισης, ενώ εργασίες προετοιμασίας περαιώθηκαν σε άλλες 13 στροβιλογεννήτριες», υπογραμμίζεται στην έκθεση της ΙΑΕΑ.

Οι νέες συσκευές φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία.

Στην ίδια τριμηνιαία έκθεσή της, η IAEA υπογραμμίζει επίσης πως ο αριθμός των ενεργών συσκευών φυγοκέντρισης στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Φορντό, κοντά στην ιερή πόλη Κομ, παραμένει ο ίδιος με αυτόν που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο.

Οι εγκαταστάσεις στη Φορντό, που βρίσκονται στο υπέδαφος ενός ορεινού όγκου ανησυχεί ιδιαίτερα την διεθνή κοινότητα, καθώς το Ιράν έχει αποφασίσει να αυξήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου που πραγματοποιείται εκεί σε επίπεδο 20%, έναν βαθμό που προσεγγίζει επικίνδυνα την απαιτούμενη ποσότητα για την παραγωγή ενός πυρηνικού όπλου.

Δυτικές κυβερνήσεις και το Ισραήλ υποψιάζονται πως η Τεχεράνη θέλει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα μυστικά με την κάλυψη του πολιτικού πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, πράγμα που διαψεύδει το Ιράν.

(Φωτογραφία αρχείου)