Τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών στο Ιράκ καταδίκασε απερίφραστα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

«Καταδικάζω απερίφραστα τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις του Ιράκ τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων», τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα το βράδυ.

Οχτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις στρατιώτες, σκοτώθηκαν χθες σε επεισόδια βίας στο Ιράκ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από ιατρικές πηγές και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, 64 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα.

«Μια τέτοια βία εναντίον αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων πιστών στη διάρκεια της προσευχής, είναι απολύτως φρικιαστική και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο πλευρό του ιρακινού λαού, ο οποίος αντιστέκεται στη βία αυτή που φαίνεται ότι έχει ως στόχο να σπείρει τη θρησκευτική διχόνοια και να αποσταθεροποιήσει τη χώρα», προσθέτει η Άστον.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καλεί εκ νέου τους ιρακινούς πολιτικούς ηγέτες σε έναν ειλικρινή διάλογο για να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο.