Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος με τουλάχιστον 25 νεκρούς σε σκάφος στο οποίο ξέσπασε φωτιά στην Καλιφόρνια ξεκίνησαν οι αρχές, ενώ δύτες αναζητούν σήμερα στο ναυάγιο του Conception και τα υπόλοιπα θύματα της πυρκαγιάς.

Το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά των ακτών της νότιας Καλιφόρνιας όταν σημειώθηκε το δυστύχημα, ένα από τα χειρότερα που έχουν σημειωθεί ποτέ στην περιοχή.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν βρει τουλάχιστον 25 πτώματα ενώ 9 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Η ακτοφυλακή δεν επιβεβαιώνει τα στοιχεία αυτά.

Η πυρκαγιά στο πλοίο καταδύσεων Conception ξέσπασε καθώς βρισκόταν αγκυροβολημένο ανοιχτά της νήσου Σάντα Κρουζ, εγκλωβίζοντας τους επιβάτες που βρίσκονταν κάτω από το κατάστρωμα. Πέντε από τα έξι μέλη του πληρώματός του κατάφεραν να διαφύγουν με σωστική λέμβο, αλλά δεν έχει βρεθεί κανένας άλλος επιζών.

Μετά την πυρκαγιά το πλοίο βυθίστηκε αργότερα χθες το πρωί και τώρα βρίσκεται αναποδογυρισμένο στον βυθό σε βάθος μεγαλύτερο των 18 μέτρων, σύμφωνα με την αστυνομία.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν έναν αριθμό εκρήξεων, αλλά οι αρχές, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, σημείωσαν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αναφερθούν στα αίτια της πυρκαγιάς. Ο σερίφης της Κομητείας της Σάντα Μπάρμπαρα Μπιλ Μπράουν δήλωσε χθες ότι μπορεί λόγω της φωτιάς να ανατινάχτηκαν μπουκάλες καταδύσεων ή και φιάλες προπανίου που βρίσκονταν πάνω στο σκάφος.

Το ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφάλειας Εθνικών Μεταφορών ανακοίνωσε ότι απέστειλε ομάδα μηχανικών και ειδικών σε θέματα πυρκαγιών για να κάνουν έρευνα.

Συνολικά 33 επιβάτες και 6 μέλη πληρώματος βρισκόντουσαν στο Conception, την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Τα μέλη του πληρώματος που επέζησαν αναζήτησαν καταφύγιο σε αλιευτικό σκάφος που βρισκόταν αγκυροβολημένο εκεί κοντά, και ξύπνησαν το ζευγάρι που κοιμόταν σε αυτό, τον Μπομπ Χάνσεν και την γυναίκα του, χτυπώντας στα πλευρά του πλοίου.

«Όταν κοιτάξαμε έξω, το άλλο πλοίο είχε τυλιχθεί τελείως στις φλόγες, από άκρη σε άκρη» δήλωσε ο Χάνσεν στους New York Times. «Επίσης γίνονταν εκρήξεις κάθε λίγα λεπτά. Δεν μπορείς να είσαι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Ήταν τρομακτικό».

Αφού δανείστηκαν ρούχα από το ζευγάρι, κάποια μέλη του πληρώματος κατευθύνθηκαν πίσω προς το Conception για να αναζητήσουν επιζώντες, μάταια όμως, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι αρχές που ερευνούν την υπόθεση δήλωσαν ότι από το πλοίο εστάλη ένα μοναδικό σήμα κινδύνου που ειδοποιούσε για πυρκαγιά.

«Συνέβη αρκετά γρήγορα οπότε πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να βγουν» δήλωσε στο CNN ο πλωτάρχης της ακτοφυλακής Μάθιου Κρολ.

Το πλοίο καταδύσεων είχε ναυλωθεί από την Worldwide Diving Adventures, εταιρεία εκδρομών της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, το Conception πραγματοποιούσε μια τριήμερη εκδρομή στα Τσάνελ Άιλαντς και θα επέστρεφε στην Σάντα Μπάρμπαρα στις 17:00 τοπική ώρα της Δευτέρας.

Σε εξέλιξη είναι η έρευνα και η σωστική επιχείρηση, σύμφωνα με την εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο, την Truth Aquatics.