Ελεύθερους άφησαν και τους τελευταίους τέσσερις Τούρκους που κρατούσαν για περισσότερο από τρεις εβδομάδες οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, λιγότερο από 48 ώρες αφότου απελευθέρωσαν μια πρώτη ομάδα ομήρων.

«Σε μια χειρονομία καλής θέλησης και σεβασμού προς τον μουσουλμανικό λαό της Τουρκίας, οι τελευταίοι τέσσερις Τούρκοι αφέθηκαν ελεύθεροι σήμερα και παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές», αναφέρεται σε μια λακωνική δήλωση των Ταλιμπάν.

Καμία αναφορά δεν έγινε σχετικά με τους άλλους τρεις ομήρους -πρόκειται για ένα Ρώσο, έναν Κιργίζιο και έναν Αφγανό- που απήχθησαν ταυτόχρονα μαζί με τους οκτώ τούρκους μηχανικούς στις 21 Απριλίου κατά την αναγκαστική προσγείωση του πολιτικού ελικοπτέρου τους στην επαρχία Λογκάρ, προπύργιο των ανταρτών, νότια της Καμπούλ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη την απελευθέρωση της πρώτης ομάδας των τεσσάρων μηχανικών που επιτεύχθηκε, όπως είπε, «χάρη στις προσπάθειες των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Ένας αφγανός τοπικός αξιωματούχος, ο Χαμιντουλάχ Χαμίντ, υπογράμμισε το ρόλο των αρχηγών των τοπικών φυλών στην απελευθέρωση των πρώτων τεσσάρων ομήρων, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως είπε, σε μια απομονωμένη περιοχή της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Ήταν η μεγαλύτερη απαγωγή στο Αφγανιστάν μετά από εκείνη των 31 αφγανών πυροτεχνουργών, οι τέσσερις από τους οποίους αποκεφαλίστηκαν από τους απαγωγείς τους, τον Ιούλιο του 2011. Οι άλλοι είχαν αφεθεί κατόπιν ελεύθεροι.
Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι ενέχονταν στην απαγωγή εκείνη.