Οι «Φίλοι της Συρίας», οι χώρες που στηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση απέναντι στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ιορδανία με στόχο να πιέσουν για την οργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης που θα επιχειρήσει να βάλει ένα τέλος στη συριακή κρίση.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιορδανίας Σαμπάχ αλ Ριφάι διευκρίνισε ότι στη σύνοδο των Φίλων της Συρίας θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Τουρκία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Μόσχα και Ουάσινγκτον σχεδιάζουν να οργανώσουν εντός των επόμενων εβδομάδων μια διεθνή διάσκεψη για τη Συρία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Η διάσκεψη αυτή θα έχει ως βάση των συνομιλιών τη συμφωνία της Γενεύης στην οποία κατέληξαν οι μεγάλες δυνάμεις το 2012. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει μια «διαδικασία μετάβασης», αλλά δεν διευκρινίζει τι ρόλο θα παίξει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών χωρών (Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ιορδανία κ.ά.) έχουν δηλώσει ότι ο Σύρος πρόεδρος «δεν έχει θέση» στη νέα Συρία.

Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη που προωθούν η Ρωσία και οι ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς εξέφρασε την ελπίδα να εξελιχθεί σε μια «Γενεύη 2» αλλά ταυτόχρονα εμφανίστηκε απαισιόδοξος, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «πολύ δύσκολο» να γίνει. Πρόσθεσε ότι μετά τη σύνοδο του Αμάν οι Φίλοι της Συρίας ενδέχεται να συναντηθούν ξανά στο Παρίσι.