Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί δήλωσε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιφυλάξεις για την αμερικανική ναυτική επιχείρηση συνοδείας πλοίων στο Στενό του Χορμούζ, και πρόσθεσε πως ορισμένες χώρες θέλουν να αναπτύξουν ευρωπαϊκά μέσα στην περιοχή προκειμένου να διασφαλίσουν μια «αποτρεπτική παρουσία».

«Δεν θέλουμε να είμαστε σε έναν μηχανισμό συνοδείας πλοίων, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε μια αποτρεπτική παρουσία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Παρλί λίγο πριν από την άτυπη σύνοδο με τους Ευρωπαίους ομολόγους της στο Ελσίνκι.

Η Παρλί επιβεβαίωσε έμμεσα την υποστήριξη της Γαλλίας στην ιδέα της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής αποστολής επιτήρησης στην περιοχή.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο αριθμός των χωρών της ΕΕ που είναι έτοιμες να δεσμευτούν σε αυτήν «μετριέται στα δάχτυλα του ενός χεριού».

«Θα προσπαθήσουμε να περάσουμε στο δεύτερο χέρι» στη διάρκεια της συνόδου του Ελσίνκι, πρόσθεσε. «Όμως ο μηχανισμός θα γίνει με τα υπάρχοντα μέσα τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο», επέμεινε. Η Γαλλία διατηρεί σε μόνιμη βάση μια φρεγάτα στην περιοχή.

«Ο σκοπός είναι να διασφαλίσουμε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και την ασφάλεια των πλοίων σε αυτή τη ζωτικής σημασίας περιοχή για τη μεταφορά υδρογονανθράκων», διευκρίνισε.

«Θα ήταν ατυχές να δώσουμε την αίσθηση ότι εντασσόμαστε στην αμερικανική πρωτοβουλία των μέγιστων κυρώσεων», υπογράμμισε.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ ανακοίνωσε χθες την έναρξη της επιχείρησης Sentinel με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και του Μπαχρέιν.

«Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Όμως είμαστε μακριά από τον επιδιωκόμενο στόχο», είπε η Φλοράνς Παρλί.

Ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) στο Μπιαρίτς το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο σκοπός είναι να αποτραπεί το ενδεχόμενο να καταστούν αμετάκλητες οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τις ιρανικές αρχές να παραβιάσουν ορισμένες υποχρεώσεις τους βάσει της πυρηνικής συμφωνίας. «Δεν είναι ακόμη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ιρανική αντιπροσωπεία θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, ενώ προσεχώς προβλέπεται μια συνάντηση με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές.

Η Τεχεράνη πιέζει τους Ευρωπαίους, που θέλουν να διατηρήσουν τη διεθνή συμφωνία από την οποία αποσύρθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, να λάβουν μέτρα για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων και θα του επιτρέψουν να μπορεί να εξάγει τον πετρέλαιό του, που είναι σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα.

Οι άλλες χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.