Ο Χαμίντ Ρεζά Ντερακσαντέχ απαγχονίστηκε δημοσίως σήμερα στο Ιράν, μετά την καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών. Ο άνδρας είχε δολοφονήσει έναν ιμάμη έπειτα από θρησκευτική τελετή στην πόλη Καζερούν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

Ο Ντερακσαντέχ εκτελέστηκε στο σημείο όπου σκότωσε τον ιμάμη Μοχαμάντ Χορσάντ στις 29 Μαΐου, επεσήμανε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον Καζέμ Μουσαβί, τον επικεφαλής δικαστή της επαρχίας Φαρς.

Ο ιμάμης δέχθηκε επίθεση με αιχμηρό όπλο αφού προεξήρχεσε θρησκευτική τελετή στη διάρκεια του ραμαζανιού και υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Στη δίκη του ο Ντερακσαντέχ «ομολόγησε το προμελετημένο έγκλημά του ενώπιον των δικαστικών αρχών», επεσήμανε ο Μουσαβί σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο Ιράν η οικογένεια του θύματος μπορεί να χαρίσει τη ζωή στον δολοφόνο, εφόσον αυτός πληρώσει «το τίμημα του αίματος». Όμως η θανατική ποινή αρμόστηκε στην περίπτωση του Ντερακσαντέχ επειδή αυτός αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για την πράξη του.

«Εξαιτίας της ευαίσθητου θέματος της υπόθεσης αυτής και της αντίδρασης της κοινής γνώμης, καταβλήθηκαν προσπάθειες ώστε η έρευνα να διεξαχθεί αμέσως», επεσήμανε ο Μουσαβί.

Η Τεχεράνη δεν δίνει στη δημοσιότητα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις εκτελέσεις κρατουμένων.