Όλοι οι φίλοι έχουν πού και πού τις διαφορές τους, μόνο που δεν φτάνουν συνήθως σε ακραία πράγματα.

Στην ιστορία όμως ο καυγάς ξέφυγε ωστόσο λιγάκι και έφερε αναταραχή στις ζωές τους. Ο λόγος για δυο φίλους από τη Νέα Ζηλανδία, παιδικούς φίλους από το Δημοτικό, τους Jamie Mathew Sutherland και Louie Lanz, που απολάμβαναν το δείπνο τους έξω ένα βράδυ όταν ο τελευταίος αποκάλυψε πως είναι οπαδός της θεωρίας της επίπεδης Γης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «New Zealand Herald», ο Sutherland δεν μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά του, κι έτσι έβαλε στοίχημα με τον κολλητό του για το ποιος έχει δίκιο. Ένα στοίχημα 10.000 δολαρίων, τόσοι σίγουροι ήταν αμφότεροι.

Ο Lanz αρνιόταν όμως τα επιχειρήματα του φίλου του ότι η Γη είναι… σφαιρική και ο Sutherland δεν έλεγε να πιστέψει πως ο πλανήτης μας είναι επίπεδος. Κι έτσι το πράγμα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Μερικές βδομάδες αργότερα, συναντήθηκαν τυχαία σε ένα βενζινάδικο και ο Sutherland υπενθύμισε με νόημα στον Lanz ότι του χρωστούσε κάτι λεφτά. «Άρχισε να με απειλεί να τον πληρώσω», είπε ο Lanz στο δικαστήριο, «εγώ πιστεύω όμως ότι κέρδισα. Πιστεύω πως έχω δίκιο. Εγώ το πήρα σαν αστείο [το στοίχημα], ήταν περισσότερο σαν ‘‘σε πάω στοίχημα 10.000 δολάρια γιατί τόσο σίγουρος είμαι πως έχω δίκιο’’».

Και συνέχισε: «Του είπα τόσες φορές πως το στοίχημα ήταν αστείο, ο τρόπος που το είπα ήταν σαν να αστειευόμουν. Αυτός δεν το πήρε όμως έτσι». Αδιέξοδο ξανά.

Οι δυο φίλοι ξανάπεσαν μετά από καιρό ο ένας πάνω στον άλλο στο ίδιο βενζινάδικο, όταν και το πράγμα έφτασε στο απροχώρητο. Ο Sutherland υπενθύμισε στον Lanz εκείνο το χρέος, ο Lanz αρνήθηκε ξανά να πληρώσει και τότε, όπως δήλωσε ο Lanz στο δικαστήριο: «Μου είπε ‘‘αν δεν πληρώσεις, θα πάρω το τόξο μου και θα σκοτώσω εσένα και τον πατέρα σου και θα σε βάλω στο πορτμπαγκάζ μου και δεν θα σε ξαναδούν ποτέ’’».

Ο Lanz τρομοκρατήθηκε, κάλεσε την αστυνομία και ο Sutherland συνελήφθη, αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες. «Όταν κάποιος απειλεί να σε σκοτώσει με το τόξο του, αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό», είπε ο Lanz.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δικαστής Farnan τους βαρέθηκε τελικά και τους έδιωξε από την αίθουσά του, θεωρώντας πως δεν υπήρχε σοβαρή υπόθεση. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που οι οπαδοί της θεωρίας της επίπεδης Γης αρνούνται να πληρώσουν στοίχημα