Ο Μπόρις Τζόνσον μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα ενός ιρανικού Τύπου περισσότερου επικριτικού προς τον 55χρονο Βρετανό σήμερα, την επομένη του ορισμού του για την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, με ορισμένες εφημερίδες να γράφουν σκωπτικά για τη φυσιογνωμική ομοιότητά του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Βρετανός Τραμπ» είναι ο τίτλος της μεταρρυθμιστικής εφημερίδας Sazadegui, που έχει στην πρώτη της σελίδα μια όχι κολακευτική ολοσέλιδη φωτογραφία του Τζόνσον.

Υπό τον τίτλο «μιμείται τον Τραμπ», η μεταρρυθμιστική εφημερίδα Jam-e Jam δημοσιεύει φωτομοντάζ που δείχνει τη σκιά του αμερικανού προέδρου να διακρίνεται πίσω από τον νέο ηγέτη του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος.

«Εξελέγη από τους ριζοσπάστες», είναι ο τίτλος της μεταρρυθμιστικής Etemad, η οποία στο κύριο άρθρο της κάνει την πρόβλεψη ότι ο Τζόνσον δεν θα μείνει για πολύ στη Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Η υπερσυντηρητική εφημερίδα Ressalat δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα ένα σκίτσο που παρουσιάζει τον Τζόνσον ως βρετανό οικονόμο που κάνει υποκλίσεις δίπλα σε έναν Ντόναλντ Τραμπ καθισμένο στο γραφείο του ο οποίος ενθαρρύνει τον νεότερό του χτυπώντας τον συγκαταβατικά στο κεφάλι.

«Η Ομάδα Β μετρά πλέον πέντε μέλη», γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη σε μια έκφραση του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ όταν μιλούσε για τα γεράκια που επιδιώκουν τη σύγκρουση με το Ιράν.

Σύμφωνα με τον Ζαρίφ, αυτή η «Ομάδα Β» περιλαμβάνει τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους πρίγκιπες διαδόχους της Σαουδικής Αραβίας και του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ Μπεν Σαλμάν και Μοχάμεντ μπεν Ζάγιεντ αντίστοιχα, όλοι τους θιασώτες της σκληρής γραμμής κατά του Ιράν.

Ο Τζόνσον αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του σε μια περίοδο κρίσης μεταξύ του Λονδίνου και της Τεχεράνης, με φόντο την σύλληψη πετρελαιοφόρων και από τις δύο πλευρές.

Το Ιράν πράγματι έκανε νηοψία την Παρασκευή στο Στενό του Χορμούζ στο Stena Impero, ένα σουηδικό πετρελαιοφόρο με βρετανική σημαία, 15 ημέρες μετά τη νηοψία σε ιρανικό πλοίο από τις βρετανικές αρχές στ΄ανοιχτά του Γιβραλτάρ.

Συγχαίροντας τον Τζόνσον για τα νέα του καθήκοντα, ο Ζαρίφ τον προειδοποίησε παράλληλα, με μήνυμά του στο Twitter, υπενθυμίζοντας την αποφασιστικότητα του Ιράν να προστατεύσει τα ύδατα του Κόλπου.

Το Λονδίνο σκοπεύει να σχηματίσει μια «αποστολή ναυτικής προστασίας υπό ευρωπαϊκή προστασία» σε αυτό το στρατηγικής σημασίας σημείο διέλευσης για την προμήθεια σε πετρέλαιο του πλανήτη.