Με τον Μπόρις Τζόνσον να ετοιμάζεται να αναλάβει και επισήμως την πρωθυπουργία, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, τόνιζε πως η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει μέρος της Ευρώπης και στενός φίλος της χώρας του, ενώ αναφέρθηκε και στη σχέση που είχαν οι δύο άνδρες, κατά τη περίοδο που ο Βρετανός πολιτικός ήταν και εκείνος στο ίδιο πόστο.

«Η Μεγάλη Βρετανία είναι και παραμένει μέρος της Ευρώπης, ένας στενός σύμμαχος και φίλος της Γερμανίας», επισήμανε ο Μάας μέσω Twitter, για να προσθέσει ότι είχε σχέση εμπιστοσύνης με τον Τζόνσον όταν ήταν και εκείνος υπουργός Εξωτερικών. Και του ευχήθηκε «καλή τύχη, Μπόρις!».

Στο μεταξύ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι το Βερολίνο συνομιλεί με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία σχετικά με την ιδέα μιας υπό ευρωπαϊκή ηγεσία ναυτικής αποστολής, για την εγγύηση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Χορμούζ. Ωστόσο, η Γερμανία τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητήσει πιθανή συμμετοχή της σε αυτή την αποστολή.

«Συμμετέχουμε ενεργά σε αυτές τις συνομιλίες. Όμως οι διαβουλεύσεις μόλις ξεκινούν. Είναι πολύ νωρίς σήμερα να μιλήσουμε για τη μορφή μιας πιθανής γερμανικής στήριξης ή συμμετοχής», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τον εκπρόσωπο να συμπληρώνει σχετικά: «Το αίτημα για συνεισφορά του γερμανικού στρατού δεν είναι ακόμη αντικείμενο των συνομιλιών», διευκρίνισε. «Αυτό που είναι ξεκάθαρο όμως είναι ότι οι τρεις (χώρες) της Ε.Ε. συνεργάζονται».

Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για πολιτικός σύμβουλος

Παράλληλα, ο Μπόρις Τζόνσον προτίθεται να διορίσει, ως πρωθυπουργός, τον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Brexit, Ντόμινικ Κάμινγκς, στη θέση του πολιτικού του συμβούλου, έγινε γνωστό από πηγή του επιτελείου του νέου ηγέτη των Τόρις.

Ο ίδιος δήλωσε σε φίλους του ότι πηγαίνει στην Ντάουνινγκ Στριτ για να υλοποιήσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, όσο δύσκολο και να είναι αυτό.., σύμφωνα με πληροφορίες του Spectator.

Ο Κάμινγκς είναι μία αμφιλεγόμενη και μάλλον πολωτική προσωπικότητα, που επικρίνεται για τους απότομους τρόπους και τις εικονοκλαστικές του απόψεις. Ηταν ο εγκέφαλος πίσω από την καμπάνια του Vote Leave και για τον λόγο αυτόν ο James Graham του έδωσε τον κεντρικό ρόλο στην τηλεταινία Brexit: The Uncivil War, που προβλήθηκε στο Channel 4. Τον ενσαρκώνει ο Ντέιβιντ Κάμπερμπατς.

Θεωρείται ότι η συνεργασία του θα είναι «δύσκολη» με τα στελέχη της Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ ο διορισμός αναμένεται ότι θα δυσαρεστήσει ορισμένα από τα μέλη του European Research Group, ευρωσκεπτικιστών συμμάχων του Μπόρις Τζόνσον, κατά των οποίων έχει εκτοξεύσει καυστικά σχόλια.

Ο 47χρονος πολιτικός κατηγορήθηκε νωρίτερα φέτος για περιφρόνηση προς το Κοινοβούλιο, όταν αγνόησε την κλήση του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνούσε τα θέμα των «fake news» στο δημοψήφισμα για το Brexit. Ο ίδιος δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι προσφέρθηκε να δώσει στοιχεία.