Τη σιγουριά του ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα αθετήσει ταχύτατα τις υποσχέσεις του για το Brexit εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Ένα νέο δημοψήφισμα -και επομένως μια θεαματική πολιτική στροφή- είναι πιθανή, ανέφερε χαρακτηριστικά σε κοινή συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και σε άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Και δεδομένου ότι η πλειοψηφία βουλευτών και η πλειοψηφία των Βρετανών απέρριψε το λεγόμενο σενάριο «χωρίς συμφωνία», ο κ. Τζόνσον θα αναγκαστεί να υποχωρήσει από τη θέση του πολύ σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προέβλεψε ο Μπλερ.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι ο Τζόνσον σύντομα θα αθετήσει τουλάχιστον μία από τις βασικές υποσχέσεις που έδωσε σχετικά με το Brexit. Το ότι ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιτύχει την επαναδιαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες από την αρχή, αποκλείεται υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, επειδή «στρίμωξε από μόνος του τον εαυτό του στη γωνία». Αυτό ισχύει κυρίως για το αποκαλούμενο ιρλανδικό Backstop.

Προς μεγάλη έκπληξη πολλών ειδικών, «ο κ. Τζόνσον είχε υποσχεθεί επανειλημμένα να “εξαλείψει” το Backstop από τη συμφωνία αποχώρησης. Από την πλευρά των Βρυξελλών, αναφέρεται ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για νέες διαπραγματεύσεις. Εναλλακτικά πάντως, ο κ. Τζόνσον θέλει να οδηγήσει τη χώρα του εκτός Ε.Ε. χωρίς οποιαδήποτε συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου “και ας γίνει ό,τι θέλει”», είπε ο Τόνι Μπλερ.

Ακριβώς σε αυτό το ζήτημα έχει αμφιβολίες ο 66χρονος πολιτικός. «Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός», είπε στο «Spiegel» και τα άλλα ευρωπαϊκά MME και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Ο κ. Τζόνσον δεν θα διακινδύνευε μόνο το νέο του αξίωμα, αλλά θα έθετε σε κίνδυνο το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου», από το οποίο θα μπορούσαν να αποχωρήσουν στη συνέχεια οι Σκωτσέζοι και η Βορειοϊρλανδοί. «Ο κ. Τζόνσον δεν είναι ανόητος, θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε και ότι είναι σχεδόν αδύνατο να δεσμευτεί «η κεφαλή του Ιανού, του πολιτικού διασκεδαστή Τζόνσον σε οτιδήποτε. Πολλοί λένε, μην ανησυχείτε, αλλάζει πολύ εύκολα τη στάση του -αλλά αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα στα υπέρ του, έτσι δεν είναι;».

Αλλά, αν δεν είναι εφαρμόσιμες ούτε μια νέα συμφωνία ούτε μια μη-συμφωνία, ο Τζόνσον θα είχε μόνο δύο επιλογές: νέες εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit. Λαμβανομένης υπόψη της απελπιστικής κατάστασης του Εργατικού Κόμματος -σύμφωνα πάντα με το «Spiegel»- οι νέες εκλογές μπορεί να είναι «σαγηνευτικές», κατά τον Τόνι Μπλερ.

«Επειδή όμως, στη δεξιά πλευρά παραμονεύει το κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, o οποίος μισεί την E.E., οι πρόωρες εκλογές θα αποτελούσαν ταυτόχρονα -εν μέσω μιας εντελώς συγκεχυμένης πολιτικής κατάστασης- ένα παιχνίδι υψηλού κινδύνου και για τους Συντηρητικούς», σημείωσε.

Γι’ αυτό και κατά τον κ. Μπλερ, είναι πολλά τα επιχειρήματα υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος, έστω και αν ο Μπόρις Τζόνσον το έχει επανειλημμένα απορρίψει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα ήταν πολύ πιθανή η ανατροπή της απόφασης του 2016 περί Brexit: «Οι πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν απλώς να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ωστόσο, αν οι Βρετανοί επιλέξουν πάλι το Brexit σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και ίσως ακόμη και το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία, τότε «θα πρέπει να το αποδεχτούμε», επισήμανε καταληκτικά ο Μπλερ.