Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι «συνέλαβαν» το βρετανικό τάνκερ Stena Imperο στο Στενό του Χορμούζ το βράδυ της Παρασκευής 19/7.

Μέλη της ναυτικής δύναμης των Φρουρών ανέβηκαν στο δεξαμενόπλοιο «για μη τήρηση του διεθνούς ναυτικού κώδικα», κατόπιν «αιτήματος των λιμενικών και ναυτιλιακών αρχών της επαρχίας Χορμοζγκάν», ανέφερε η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο Sepahnews, τον ιστότοπο των Φρουρών, και μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.

Το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δημοσιοποίησε σήμερα ένα βίντεο από το -υπό βρετανική σημαία- δεξαμενόπλοιο Stena Impero που κατάσχεσε χθες το Ιράν.

Στο βίντεο αυτό, το δεξαμενόπλοιο είναι αγκυροβολημένο στην ανοιχτή θάλασσα, ενώ το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του βίντεο.

Ένας αξιωματούχος των λιμενικών αρχών του Ιράν είχε νωρίτερα σήμερα δηλώσει ότι το δεξαμενόπλοιο οδηγήθηκε στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς από τους Φρουρούς της Επανάστασης για την διεξαγωγή έρευνας, μετά την σύγκρουσή του με ένα ιρανικό αλιευτικό πλοίο κι αφού αγνόησε το σήμα κινδύνου που είχε εκπέμψει το ψαράδικο.

Ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υπερασπίστηκε σήμερα, την κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου Stena Impero στο Στενό του Χορμούζ από το Ιράν, δηλώνοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ήθελε να προασπίσει τους κανόνες ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Η κατάσχεση του πετρελαϊκού τάνκερ έγινε χθες, καθώς η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι παραβίασε τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες μετά την βοήθεια που προσέφεραν Βρετανοί πεζοναύτες στην κατάληψη ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου που έπλεε στα ανοιχτά της ακτής του Γιβραλτάρ, με την υποψία ότι προσπαθούσε να μεταφέρει πετρέλαιο στην Συρία.

Εν τω μεταξύ η Βρετανία κάλεσε σήμερα τον Ιρανό επιτετραμμένο στο Λονδίνο, μετά την χθεσινή κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία Stena Impero στο Στενό του Χορμούζ, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Η υπόθεση του δεξαμενόπλοιου Stena Impero που κατάσχεσε χθες το Ιράν θα πρέπει να ακολουθήσει την προβλεπόμενη νομική διαδικασία, καθώς παραβίασε τους κανόνες της ναυσιπλοΐας, είπε ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στον Βρετανό ομόλογό του, Τζέρεμι Χαντ κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Οι ιδιοκτήτες του κατασχεμένου τάνκερ θα ζητήσουν να επισκεφθούν τα 23 μέλη του πληρώματός του

Η Stena Bulk, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου που συνελήφθη από το Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να υποβάλει επίσημο αίτημα για να επισκεφθούν εκπρόσωποί της τα 23 μέλη του πληρώματος.

«Οι ασφαλιστές μας στην περιοχή βρίσκονται σε επαφή με τον επικεφαλής των ναυτιλιακών υποθέσεων στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, ο οποίος ανέφερε ότι τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Stena Impero είναι καλά στην υγεία τους», ανέφερε η εταιρεία, που εδρεύει στη Σουηδία.

Οι Ιρανοί ζήτησαν να υποβληθεί επίσημο αίτημα ώστε να προετοιμαστεί μια επίσκεψη στα μέλη του πληρώματος και το ίδιο το πλοίο.

Οι ναυτικοί του Stena Impero κατάγονται από την Ινδία, τη Ρωσία, τη Λετονία και τις Φιλιππίνες, διευκρίνισε η εταιρεία.