Στις 5.000 έφτασαν τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα στη Βουλγαρία – από τις 35.000 που ήταν το 2000- όπως τόνισε η υπηρεσιακή αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ίβανκα Σαλαπάτοβα στη διάρκεια συζήτησης για την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.

Χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, 6.437 παιδιά σε κίνδυνο δεν ζουν με τους γονείς τους, αλλά υπό τη φροντίδα άλλων μελών της οικογένειας και σύμφωνα με στοιχεία έως τον περασμένο Φεβρουάριο, 1.347 παιδιά ζουν σε θετές οικογένειες, είπε η κ. Σαλαπάτοβα.

Από τον Ιανουάριο του 2012 έως το Φεβρουάριο του 2013 έξι ιδρύματα φροντίδας παιδιών έκλεισαν και στα παιδιά που ζούσαν εκεί παρέχονται καλύτερες εναλλακτικές λύσεις φροντίδας. Τους πρώτους μήνες του 2013 αποφεύχθηκε ο ιδρυματισμός 418 παιδιών και 216 παιδιά επέστρεψαν στις οικογένειές τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Βουλγαρίας.

Με βάση σχέδιο του υπουργείου Υγείας τα πρώτα οκτώ από 32 ιδρύματα ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας πρόκειται να κλείσουν, είπε η κ. Σαλαπάτοβα προσθέτοντας ότι η Κρατική Υπηρεσία Προστασίας Παιδιών συνεχίζει την κατάρτιση προγράμματος για την έξοδο παιδιών με αναπηρίες εκτός ιδρυμάτων μονάδων κοινωνικής φροντίδας και την εγκατάστασή τους σε οικογενειακό περιβάλλον ή σε οικογενειακού τύπου δομές.

Η εθνική Στρατηγική για την Αποϊδρυματοποίηση Παιδιών άρχισε να υλοποιείται το 2010 με στόχο έως το 2025 κανένα παιδί να μην διαμένει σε ιδρύματα κοινωνικής φροντίδας και τα παιδιά σε κίνδυνο να ζουν σε μία οικογένεια ή σε περιβάλλον οικογενειακού τύπου.