Η αντίθεση της Μάργκαρετ Θάτσερ για μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη είναι η αιτία των σημερινών εντάσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σε συνέντευξή στους Times ο γερμανός πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ.

Ο 83χρονος Κολ τόνισε στη συνέντευξή του πως σεβόταν την εντιμότητα της Θάτσερ, αλλά το πείσμα της εμπόδισε την πορεία, στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, προς μια βαθύτερη πολιτική ένωση.

«Είναι αλήθεια πως η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν δύσκολη, όπως και οι σχέσεις μας ήταν δύσκολες. Αντίθετα με τους άλλους ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου, και παρά τις αμοιβαίες προσπάθειες, η Μάργκαρετ και εγώ δεν καταφέραμε να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Ήθελε την Ευρώπη, αλλά μια Ευρώπη διαφορετική από αυτήν που ήθελαν οι περισσότεροι ευρωπαίοι συνάδελφοί της και εγώ ο ίδιος. Η άποψή μου είναι πως ο ανταγωνισμός αυτός χαρακτηρίζει την πολιτική της Βρετανίας προς την Ευρώπη μέχρι σήμερα» είπε ο Κολ.

Πάντως ο πρώην καγκελάριος απέτισε φόρο τιμής σε μια «αξιοθαύμαστη γυναίκα και μια μεγάλη πρωθυπουργό». «Ούτε μια φορά δεν φάνηκε κακόπιστη. Πάντα την εκτιμούσα γι’αυτό, αλλά και για την αγάπη της προς την ελευθερία», κατέληξε ο Χέλμουτ Κολ.