Η υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν ανέφερε σε επιστολές που απηύθυνε προς τους ευρωβουλευτές πως θα προτείνει εγγυημένο ελάχιστο μισθό για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΕ και σχέδιο για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε μία προσπάθεια να πείσει τους απρόθυμους σοσιαλιστές και φιλελεύθερους ευρωβουλευτές, μία μέρα μετά την ψηφοφορία επί της υποψηφιότητάς της, η φον ντερ Λέιεν τόνισε πως θα υποστηρίξει τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ στο 55% έως το 2030.

Δεσμεύτηκε επίσης για μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που η ΕΕ παρακολουθεί την τήρηση της τάξης δικαίου στα κράτη – μέλη και για συνολική ενδελεχή εξέταση της πολιτικής μετανάστευσης και της εξωτερικής πολιτικής.

Αναφορικά με το Brexit, τόνισε πως θα στηρίξει την παροχή επιπλέον χρόνου στη Βρετανία για τη διαπραγμάτευση της εξόδου της από την ΕΕ.

«Εάν εκλεγώ, είμαι έτοιμη να ανοίξω τον δρόμο για τη φιλόδοξη και στρατηγική συνεργασία που θέλουμε να χτίσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν απαιτηθεί περισσότερος χρόνος, και σοβαροί λόγοι, θα στηρίξω περαιτέρω παράταση» ανέφερε στις επιστολές της προς τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους ευρωβουλευτές.

Η μυστική ψηφοφορία για την προεδρία της Κομισιόν θα γίνει αύριο και εκφράζονται φόβοι πως η φον ντερ Λέιεν δεν θα κερδίσει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία. Ήδη οι πράσινοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητά της.