Το Ιράν ζητά να «απελευθερωθεί άμεσα» το πετρελαιοφόρο στο Γιβραλτάρ

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το δεξαμενόπλοιο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα


ΚΟΣΜΟΣ
10:56
05/07/2019
Το Ιράν ζητά να «απελευθερωθεί άμεσα» το πετρελαιοφόρο στο Γιβραλτάρ
loading

Την «άμεση απελευθέρωση» του πετρελαιοφόρου που «συνελήφθη» στα ανοικτά του Γιβραλτάρ ζητά από τη Μεγάλη Βρετανία το Ιράν και καταγγέλλει την κίνηση αυτή ως πράξη «πειρατείας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ιρανικό αίτημα υποβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 4 Ιουλίου στον Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη, Ρομπ Μακέρ, όταν κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει πως το δεξαμενόπλοιο συνελήφθη «στα διεθνή ύδατα».

Κατά τη συνάντηση με τον Μακέρ στο υπουργείο, οι ιρανικές Αρχές κατήγγειλαν ως «απαράδεκτη» την αναχαίτιση του δεξαμενοπλοίου και κάλεσαν το Λονδίνο «να απελευθερώσει άμεσα» το πλοίο, «δεδομένου ότι συνελήφθη έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι τώρα διαθέσιμες».

«Επιμένοντας στο γεγονός ότι το πετρελαιοφόρο έπλεε στα διεθνή ύδατα, το Ιράν περιέγραψε τη δράση του Βρετανικού Ναυτικού ως πειρατεία και υπογράμμισε πως η Μεγάλη Βρετανία δεν είχε κανένα δικαίωμα να επιβάλει πέραν της επικράτειάς της τις δικές της μονομερείς κυρώσεις ούτε αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος άλλων χωρών».

Αυτός ο τρόπος δράσης είναι «απολύτως ταυτόσημος με τη βάναυση πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της οποίας οι ευρωπαϊκές χώρες ανέκαθεν διαμαρτύρονταν», προσθέτει το ιρανικό υπουργείο.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «επιδόθηκαν στον Βρετανό πρεσβευτή έγγραφα για το πετρελαιοφόρο και το φορτίο του που δείχνουν πως ο πλους του πλοίου ήταν απολύτως νόμιμος».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει