Ανεβαίνουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο κυρίαρχα «στρατόπεδα» εν όψει των προεδρικών εκλογών στο Μαυροβούνιο.

Οι επικείμενες κάλπες δεν είναι σύγκρουση δύο υποψήφιων, αλλά δύο Μαυροβουνίων, δήλωσε ο προεδρικός υποψήφιος, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Δημοκρατικό Μέτωπο», Μίοντραγκ Λέκιτς.

«Το ένα Μαυροβούνιο επιθυμεί ευθύνη που έχει στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη, το σεβασμό των δικαιωμάτων και τη συγκρότηση κράτους δικαίου και το άλλο Μαυροβούνιο είναι πάνω απ΄ όλα ανεύθυνο, ανεξέλεγκτο και έχει επιδείξει μεγάλο ταλέντο και αποτελέσματα στους πειρασμούς της διαφθοράς», υποστήριξε ο κ. Λέκιτς.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Μετώπου τόνισε ότι ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες, όχι μόνο τυπικές, και ότι πρέπει να είναι ενοποιητικός παράγοντας των λαών που ζουν στο Μαυροβούνιο.

Ο κ. Λέκιτς ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς «μιλά με τη γλώσσα του δρόμου πρώτα εναντίον των μεταρρυθμιστών, μετά εναντίον των υποστηρικτών του ανεξάρτητου Μαυροβουνίου και στη συνέχεια εναντίον των οπαδών του κοινού κράτους με τη Σερβία».

«Ο κ. Τζουκάνοβιτς φοβάται το κράτος δικαίου» πρόσθεσε ότι ο κ. Λέκιτς, ο οποίος στις εκλογές της 7ης Απριλίου θα αναμετρηθεί με τον νυν πρόεδρο της χώρας και εκπρόσωπο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), Φίλιπ Βουγιάνοβιτς.

Το Μαυροβούνιο δεν είναι διχασμένο, αλλά κοινός οίκος όλων των πολιτών του, τόνισε ο κ. Βουγιάνοβιτς απαντώντας στην τοποθέτηση του αντιπάλου του.

«Ο Μίοντραγκ Λέκιτς λέει ότι το Μαυροβούνιο είναι διχασμένο και ότι έχουμε δύο Μαυροβούνια. Η χώρα είναι μία και ανήκει σε όλους τους πολίτες. Πάντα θα είναι έτσι», σημείωσε ο κ. Βουγιάνοβιτς.

Ο προεδρικός υποψήφιος του DPS είπε ότι πάντα προωθούσε την πολιτική της συμφιλίωσης.

«Ποτέ και πουθενά δεν έχω φιλονικήσει. Πάντα και παντού εργαζόμουν για τη συμφιλίωση. Πάντα εξέφραζαν το θαυμασμό μου για εκείνους που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, αλλά εξέφραζα και το σεβασμό μου προς εκείνους που θεωρούσαν ότι έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ της διατήρησης της ένωσης, επειδή αποτελούν κομμάτι του Μαυροβουνίου», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο όραμά του για το Μαυροβούνιο, ο κ. Βουγιάνοβιτς είπε ότι βλέπει μία δημοκρατική, ελεύθερη και ευημερούσα χώρα.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Κέντρου για τη Δημοκρατία, ο κ. Βουγιάνοβιτς συγκεντρώνει ποσοστό 54,7% και ο κ. Λέκιτς 45,3%.