Τη βεβαιότητα ότι οι διαβουλεύσεις για προσπάθεια συγκρότησης νέας κυβέρνησης δεν συνδέονται με τη διαπραγμάτευση για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός και επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

«Ελπίζω οι μέχρι τώρα επαφές μου να συνέβαλαν στη δυνατότητα να βοηθήσουν εποικοδομητικά τα κόμματα στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που τόσο ανάγκη έχει η χώρα», δήλωσε ο Μπερσάνι ο οποίος θεωρεί ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας.

Αύριο ο προοδευτικός ηγέτης θα ξεκινήσει τις επίσημες συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, ενώ μέχρι τώρα συνομίλησε με τα συνδικάτα και την ένωση βιομηχάνων.

Κομβικό σημείο της προσπάθειάς του παραμένει η ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας με την κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής, κάτι όμως που η πλειοψηφία της προοδευτικής παράταξης συνεχίζει να απορρίπτει.

Την Πέμπτη ο Μπερσάνι θα μεταβεί και πάλι στο προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για την έκβαση της προσπάθειάς του.