Η φωτογραφία του Όσκαρ Αλμπέρτο Μαρτίνεζ και της 2χρονης κόρης του, Άντζι Βαλέρια κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου και προκαλεί ανατριχίλα. Πατέρας και κόρη κείτονται νεκροί στον ποταμό Rio Grande καθώς η προσπάθειά τους να φτάσουν στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού απέτυχε.

Η φωτογραφία υπενθυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο την τύχη όσων αναζητούν μια καλύτερη ζωή, προσπαθώντας να περάσουν στις ΗΠΑ.

Το μικρό κορίτσι έχει χωθεί μέσα στην μπλούζα του μπαμπά της, ο οποίος προφανώς την είχε δέσει πάνω του προκειμένου να περάσουν το ποτάμι.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο πατέρας, ένας 25χρονος μάγειρας, η 21χρονη μητέρα και η μικρή είχαν φτάσει την περασμένη εβδομάδα στην Ματαμόρος αφού είχαν διασχίσει όλο το Μεξικό. Την Κυριακή το απόγευμα η οικογένεια θέλησε να περάσει κολυμπώντας στην αμερικανική όχθη του ποταμού, συνοδεία ενός φίλου.

Πατέρας και κόρη παρασύρθηκαν από τα ισχυρά ρεύματα και πνίγηκαν μπροστά στα μάτια της νεαρής μητέρας, η οποία κατάφερε να επιστρέψει ζωντανή στην μεξικανική όχθη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στις τοπικές αρχές.

«Η χώρα μας θρηνεί ξανά. Παρακαλώ όλες τις οικογένειες, όλους τους γονείς να μην το ρισκάρετε. Η ζωή αξίζει πολλά» είπε η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Alexandra Hill.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Σαλβαδόρ Nayib Bukele δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά την οικογένεια της μικρής Άντζι. Συντετριμμένη η γιαγιά της Ρόζα Ραμίρεζ κρατά τα παιχνίδια και τις φωτογραφίες της εγγονής της, μην μπορώντας να πιστέψει ότι η Άντζι δεν βρίσκεται πια μαζί τους.

Η φωτογραφία, που όπως αναφέρει το CNN τραβήχτηκε από την δημοσιογράφο Julia Le Duc, που μένει στο Μεξικό, φέρνει στο νου τον Αϊλάν, τον μικρό Σύρο που πνίγηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στα τουρκικά παράλια.