Η Διεθνής Αμνηστία «τραβάει το αυτί» της Νιγηρίας για τα βασανιστήρια

«Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε συχνά καταγγελίες για περιστατικά με δράστες στρατιωτικούς ή αστυνομικούς»


ΚΟΣΜΟΣ
6:50
26/06/2019
Η Διεθνής Αμνηστία «τραβάει το αυτί» της Νιγηρίας για τα βασανιστήρια
1
loading

Οι αρχές της Νιγηρίας πρέπει να «κάνουν περισσότερα» για να τερματίσουν τα βασανιστήρια και άλλες βαναυσότητες που διαπράττονται από στελέχη της αστυνομίας και του στρατού, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα, διεθνή Ημέρα κατά των Βασανιστηρίων.

«Παρά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα», εξηγεί η ΜΚΟ στην ανακοίνωσή της, το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νιγηρία συνεχίζει «να λαμβάνει συχνά καταγγελίες για βασανισμούς και άλλες μορφές κακομεταχείρισης» με δράστες «στρατιωτικούς ή αστυνομικούς».

Ο νόμος ο οποίος απαγορεύει αυστηρά τα βασανιστήρια εγκρίθηκε το 2017, ενώ ιδρύθηκε από τον πρόεδρο μια επιτροπή στην οποία ανατέθηκε να επιβλέψει τη μεταρρύθμιση της ειδικής μονάδας πάταξης των κλοπών (SARS), μέλη της οποίας έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα για ωμότητες.

Όμως «η χρησιμοποίηση βασανιστηρίων από την αστυνομία και άλλους έχει γενικευθεί», διαπιστώνει η διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, η Οσάι Οτζίγκο.

Εξάλλου, υπογραμμίζει η οργάνωση, «το δικαστικό σύστημα της Νιγηρίας αποτυγχάνει να εμποδίσει ή να τιμωρήσει τα βασανιστήρια, που διαπράττονται με κουλτούρα ατιμωρησίας».

Σε «κανένα στέλεχος της αστυνομίας δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες» βάσει του νέου νόμου, θυμίζει η ΜΚΟ.

«Είναι καιρός οι αρχές της Νιγηρίας να διακηρύξουν, χωρίς καμία αμφισημία, ότι τα στελέχη των δυνάμεων της τάξης θα λογοδοτούν όταν διαπράττουν βασανιστήρια και ότι θα αποδίδεται δικαιοσύνη στα θύματα», κρίνει η Οσάι Οτζίγκο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Mplaky

    ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΡΑΠΤΟΡΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΕΝΝΗΘΗ ΑΛΛΑ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΝΤΕΝΤΟΚΟΥΜΠΟ ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΝΙΓΗΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει