Η Βρετανία βάζει έναν σημαντικό στόχο για την προστασία του περιβάλλοντος

Δεσμεύεται για μηδενισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου


ΚΟΣΜΟΣ
11:39
12/06/2019
Η Βρετανία βάζει έναν σημαντικό στόχο για την προστασία του περιβάλλοντος
1
loading

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα του G7 που θέτει ως στόχο τον μηδενισμό των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2050, όπως ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η βρετανική κυβέρνηση.

Μέχρι σήμερα, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, το Λονδίνο ήταν προσηλωμένο στον στόχο της μείωσης των εκπομπών των αερίων αυτών κατά 80% από τα επίπεδα του 1990 ως το 2050.

Ωστόσο οι ακτιβιστές που αγωνίζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής υποστήριζαν ότι ο στόχος αυτός δεν επαρκεί για την εκπλήρωση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015 για τον περιορισμό σε 1,5 βαθμό Κελσίου της αύξησης της θερμοκρασίας που οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Τώρα είναι ώρα να προχωρήσουμε περισσότερο και γρηγορότερα για να προστατεύσουμε το περιβάλλον για τα παιδιά μας» υπογραμμίζει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε ανακοίνωσή της. «Η επίτευξη μηδενικών εκπομπών ως το 2050 είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να τον επιτύχουμε για να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές» προσθέτει.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο σήμερα. Με αυτό θα τροποποιείται ο σημερινός νόμος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ώστε να ενσωματώνεται σε αυτόν ο νέος στόχος, όπως καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Μέι.

Το ανεξάρτητο όργανο παροχής συμβουλών για το κλίμα, η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί προς τον νέο στόχο, κάτι το οποίο απαιτεί την παραγωγή περισσότερης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και μπορεί να αξιώσει και την σταδιακή κατάργηση των νέων βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων ως τουλάχιστον το 2035.

Αλλαγές θα χρειαστεί επίσης να γίνουν και στα νοικοκυριά, τα οποία θα πρέπει να απεξαρτηθούν από την θέρμανση με φυσικό αέριο και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως είναι το υδρογόνο ή οι αντλίες θέρμανσης.

Η Κάρολιν Φέρμπερν, γενική διευθύντρια της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας, χαιρέτισε την κίνηση αυτή. «Ορισμένοι τομείς θα χρειαστούν σαφείς δρόμους για να καταστεί δυνατή η επένδυση σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει διακυβερνητικός συντονισμός όσον αφορά τις πολιτικές και τις ρυθμίσεις που χρειάζονται για να επιτευχθεί ένα καθαρό μέλλον» είπε. Η Βρετανία ελπίζει ότι η απόφασή της αυτή θα ενθαρρύνει κι άλλες χώρες να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και σημείωσε ότι περαιτέρω εκτίμηση θα γίνει εντός πέντε ετών για να επιβεβαιωθεί αν κι άλλες χώρες αναλαμβάνουν παρόμοια δράση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Giorgis

    Αυτό, εκτός των άλλων σημαίνει ενέργεια κατά 100% από ΑΠΕ και 100% ηλεκτροκίνηση (όχι μόνο αυτοκινήτων αλλά των πάντων) το 2050. Αν θεωρήσουμε ότι αυτό θα γίνει σε παγκόσμια κλίμακα αυτό σημαίνει ότι από το 2030 πρέπει να μην πωλείται κανένα θερμικό όχημα καθώς ο παγκόσμιος μέσος όρος αντικατάστασης του στόλου είναι τα 20 χρόνια. Βέβαια ο μέσος όρος δεν σημαίνει ότι όλα τα οχήματα αποσύρονται στα 20 έτη. Αυτά που θα απομείνουν ή θα αποσυρθούν αναγκαστικά ή θα χρησιμοποιούν ανανεώσιμα καύσιμα ουδέτερων εκπομπών (τα οποία θα εξακολουθούν όμως να εκπέμπουν NOx, γιατί η καύση με χρήση ατμοσφαιρικού οξυγόνου περιλαμβάνει και άζωτο). Το ίδιο ισχύει ακόμη και για τα πλοία και τα αεροπλάνα. Το σημαντικό είναι ότι από το 2030 θα πρέπει να σταματήσει η πώληση θερμικών κινητήρων, δηλαδή σε 10 χρόνια από σήμερα περίπου. Το ίδιο περίπου θα πρέπει να συμβεί και σε συσκευές παραγωγής θερμότητας που καίνε φυσικό αέριο όπως καυστήρες θέρμανσης, κουζίνες (τα οποία πρόσφατα άρχισαν να αναπτύσσονται στη χώρα μας και ακόμη είναι στην αρχή κι απορώ πως θα πείσουν τον κόσμο να πετάξει την επένδυση που μόλις έκανε ή θα κάνει στο μέλλον χωρίς να τον έχουν προειδοποιήσει για τα σχέδια που έχουν), ακόμη και τα εργοστάσια χύτευσης μετάλλων. Δεν βλέπω παρ' όλα αυτά ιδιαίτερη κινητικότητα από τις χώρες εκτός από ορισμένες και δεν βλέπω πώς θα οδηγηθούμε ομαλά σε αυτόν τον στόχο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει