«Στη Δανία οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίζουν τις κοινοβουλευτικές εκλογές, κάτι που το γερμανικό SPD μόνο να ονειρεύεται μπορεί αυτή τη στιγμή», γράφει η γερμανική Die Welt, η οποία σημειώνει επίσης ότι η επιτυχία του κόμματος της Μέτε Φρέντερικσεν βασίζεται σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι, την προσέγγιση με την ακροδεξιά, .

Το δεξιό λαϊκό κόμμα υποχώρησε από το 21,1% των ψήφων στο 8,7% και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν γίνει το ισχυρότερο κόμμα με το 25,9% της εκλογικής προτίμησης. Είναι πιθανό να αντικαταστήσουν τη δεξιά συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Venstre, που εξαρτιόταν από τους ακροδεξιούς λαϊκιστές, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

«Οι Δανοί Σοσιαλδημοκράτες, έχουν ξεκινήσει μια επικίνδυνη πορεία για αυτή την επιτυχία και η αρχηγός του κόμματος, Μέτε Φρέντερικσεν, έχει χαράξει μια πολύ διαφορετική ρότα. Σταδιακά προσεγγίζει την περιοριστική μεταναστευτική πολιτική του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας. Αυτό αποκαλύπτει πόσο ισχυροί και επιτυχημένοι είναι οι ακροδεξιοί λαϊκιστές και πώς ανταγωνίζονται με τους Σοσιαλδημοκράτες για τις ψήφους της εργατικής τάξης», σημειώνει η Die Welt.

Η Φρέντερικσεν υπόσχεται λιγότερη μετανάστευση από «μη δυτικές χώρες» και θέτει ζήτημα αντί για ένταξη, περισσότερες απελάσεις. Αυτό είναι που μετράει στον πληθυσμό, επειδή οι Δανοί πληρώνουν πολλά χρήματα στο κοινωνικό τους σύστημα. Επιπλέον, υπόσχεται στους ψηφοφόρους περισσότερες επενδύσεις στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και άλλα, σε μια χώρα όπου το κράτος πρόνοιας παίζει σημαντικό ρόλο.

«Παρόλο που οι Δανοί Σοσιαλδημοκράτες επιστρέφουν σε μια πιο κριτική στάση απέναντι στη μετανάστευση που ακολούθησαν μέχρι τη δεκαετία του ’80, η πορεία τους βρίσκεται σε σημείο καμπής. Αυτό το σημείο αποτελεί ουσιαστικά μέρος της επιτυχίας τους. Αλλά, το τίμημα είναι υψηλό», γράφει στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όμως, αυτή η ακραία αλλαγή είναι πιθανό να προκαλέσει αρκετά θεμελιώδη ερωτήματα στη χώρα: «Τι είναι πραγματικά σοσιαλδημοκρατικό; Ποιος πιστεύει στην ιδέα μιας δίκαιης κοινωνίας στη Δανία και ποιος δεν το κάνει; Το κόμμα μήπως θυσιάζει τις βασικές του θέσεις με την εξισορροπητική του δράση μεταξύ μιας αριστερής κοινωνικής πολιτικής και της δεξιάς μεταναστευτικής πολιτικής, αντί να καταστρέψει πραγματικά τους δεξιούς λαϊκιστές;», διερωτάται η Welt.

Θα είναι δύσκολο για την Φρέντερικσεν να λάβει υποστήριξη από το παραδοσιακό «κόκκινο μπλοκ» με μια μειοψηφική κυβέρνηση. Άλλωστε, οι αριστεροί φιλελεύθεροι ριζοσπάστες, που διπλασίασαν το αποτέλεσμά τους σε περισσότερο από 8%, υποστηρίζουν παραδοσιακά μια… κόκκινη κυβέρνηση, αλλά δεν υποστηρίζουν τη μεταναστευτική πολιτική της, σημειώνει καταληκτικά το γερμανικό Μέσο.