Οι παράνομες δραστηριότητες διπλωματών της Βόρειας Κορέας και οι τραπεζικές σχέσεις της Πιονγκγιάνγκ τίθενται στο στόχαστρο με το σχέδιο απόφασης για τις νέες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο συμφώνησαν Ουάσινγκτον και Πεκίνο, όπως δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις.

«Για πρώτη φορά, η απόφαση αυτή στοχεύει τις παράνομες δραστηριότητες του διπλωματικού προσωπικού της Βόρειας Κορέας, τις τραπεζικές σχέσεις της χώρας αυτής, και την παράνομη μεταφορά μετρητών», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο του 15εθνούς Συμβουλίου.

Ο πρεσβευτής της Κίνας Λι Μπαοντόνγκ δήλωσε στο Reuters ότι το Συμβούλιο σκοπεύει να ψηφίσει την απόφαση αυτή την Πέμπτη. Το σχέδιο απόφασης για κυρώσεις αποτελεί απάντηση στην τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας τον περασμένο μήνα.

Νωρίτερα από τη Ντόχα του Κατάρ ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει πως η Βόρεια Κορέα θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για να κατευνάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας, και θα σταματήσει να απειλεί ότι θα καταργήσει την 50ετή πλέον εκεχειρία με τη νότια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ απείλησε σήμερα να καταργήσει τη συμφωνία με την οποία έληξε ο εμφύλιος πόλεμος (1950-53) και να κόψει μια στρατιωτική «κόκκινη γραμμή» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν η Νότια Κορέα και η Ουάσιγκτον συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις με τα «παιχνίδια πολέμου» που διαρκούν πλέον δυο μήνες.

«Αντί να απειλεί να καταργήσει τη συμφωνία εκεχειρίας, ο κόσμος θα εξυπηρετηθεί καλύτερα εάν η Βόρεια Κορέα συμμετάσχει στο νόμιμο διάλογο», δήλωσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του Κατάρ, Σεΐχη Χαμάντ Μπιν Τζάσεμ αλ Τάνι.