Ο διεθνής παράγοντας αυξάνει τις πιέσεις στο Ιράν προκειμένου να επιτρέψει σε διεθνείς εμπειρογνώμονες να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις του όπου υπάρχουν υποψίες ότι πραγματοποιούνται δραστηριότητες που συνδέονται με τις στρατιωτικής φύσης πυρηνικές φιλοδοξίες της Ισλαμιστικής Δημοκρατίας.

Οι διαπραγματεύσεις του Ιράν με τις έξι μεγάλες δυνάμεις πρέπει να «προχωρήσουν με μία αίσθηση επείγοντος» και να επικεντρωθούν στην «επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σύντομα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Yukiya Amano.

Μιας και το Ιράν δεν παρέχει την απαραίτητη συνεργασία στους επιθεωρητές, η ΙΑΕΑ «δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει» τον ισχυρισμό της Τεχεράνης ότι οι δραστηριότητες της έχουν ειρηνικό χαρακτήρα, πρόσθεσε.

«Ο συνομιλίες με το Ιράν δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον», διαμήνυσαν από την πλευρά τους και οι ΗΠΑ.

«Υπάρχει ένα πεπερασμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι.

Το Ισραήλ έχει κατ’ επανάληψη καταγγείλει για κωλυσιεργία το Ιράν και έχει απειλήσει με προληπτικά χτυπήματα εναντίον του, αν κρίνει ότι οι διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της κρίσης πέφτουν στο «κενό».

Προτεραιότητα της ΙΑΕΑ είναι να αποκτήσει πρόσβαση στο Parchin, μία εκτεταμένη στρατιωτική περιοχή νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, Τεχεράνη, όπου πιστεύεται ότι το Ιράν κατασκεύασε ένα θάλαμο εκρηκτικών για τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών.

Η Τεχεράνη δεν δέχεται άνευ όρων ελέγχους και υποστηρίζει ότι για να επιτρέψει την πρόσβαση των επιθεωρητών της ΙΑΕ στην περιοχή θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί προηγουμένως, ποιοι, και πως θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον τον Amano, το Ιράν συνεχίζει να κατασκευάζει έναν ερευνητικό αντιδραστήρα στο Αράκ, που Δυτικοί φοβούνται ότι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υλικού μίας πυρηνικής βόμβας.