Το ενδεχόμενο ανάπτυξης του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 κατά μήκος των νότιων ακτών της Τουρκίας, κοντά στα οποία το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό συνοδεύει τα σκάφη που κάνουν έρευνες για φυσικό αέριο, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

«Οι S-400, που μπορεί να παραδοθούν σε εβδομάδες, θα ενισχύσουν δραματικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Κύπρο» δήλωσαν πηγές στο Bloomberg, προσθέτοντας πως η Μεσόγειος δεν είναι η μόνη υπό εξέταση περιοχή και εξετάζονται και άλλες επιλογές για εγκατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης δεν απάντησαν στις υποθέσεις αυτές. Σύμφωνα με το Sigmalive, η περιοχή την οποία φωτογραφίζει το δημοσίευμα είναι το Ακούγιου, όπου η Τουρκία, με στήριξη της Μόσχας, σχεδιάζει να αναπτύξει πυρηνικό σταθμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκλεισαν «ραντεβού» στις 28 – 29 Ιουνίου, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου θα παραστούν ούτως ή άλλως για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του G20.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι δήλωσε πως «πρόσφατα μέρος του Τύπου αναφέρθηκε σε αναβολή της παράδοσης των S-400 στην Τουρκία μετά από αίτημα των ΗΠΑ. Αυτό είναι αναληθές. Η απόκτηση των S-400 από την Ρωσία προχωρά κανονικά. Συνεχίζει να είναι σε ισχύ η πρόταση που έχουμε κάνει στις Αρχές των ΗΠΑ για μια συνάντηση επιτροπής που θα συζητήσει τις ανησυχίες που έχουν οι ΗΠΑ ότι οι S-400 μπορεί να βλάψει την συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τα F-35».