«Κλόουν» χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον κωμικό και νυν πολιτικό Μπέπε Γκρίλο, στον απόηχο της εκλογικής τους επιτυχίας, ο βασικός αντίπαλος της Μέρκελ στις εκλογές που θα γίνουν φέτος στη Γερμανία, Πέερ Στάινμπρουκ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, ο οποίος έχει τη φήμη του ανθρώπου που δεν «μασάει» τα λόγια του, δήλωσε ότι «τρομοκρατήθηκε που κέρδισαν δύο κλόουν» και ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται στον Γκρίλο και στον Μπερλουσκόνι, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τον Καβαλιέρε «ξεκάθαρα κλόουν με αυξημένη… τεστοστερόνη».

«Η εντύπωσή μου είναι ότι κέρδισαν δύο λαϊκιστές», δήλωσε ο Στάινμπρουκ σε πολιτική συγκέντρωση στο Πότσνταμ.

Ο Μπερλουσκόνι είναι αντιπαθής στη Γερμανία και έχει δεχτεί επανειλημμένως επιθέσεις από τα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του αυτές του Στάινμπρουκ, όπως σχολιάζει το Ρόιτερς, είχαν μάλλον αρνητικό αντίκτυπο: στη Γερμανία οι πολιτικοί καλούνται να επιδεικνύουν σοβαρότητα και να αποφεύγουν να αναφέρονται στις εσωτερικές υποθέσεις των ευρωπαίων εταίρων τους.

Ενδεικτικό είναι ότι κάποιοι χαρακτήρισαν στο twitter τον ίδιο τον Στάινμπρουκ ως τον «πραγματικό κλόουν».

Οι κάλπες στην Ιταλία έβγαλαν ένα μείγμα πολιτικής αστάθειας, μιντιακού λαϊκισμού α λα Μπερλουσκόνι και αγανακτισμένου λαϊκισμού α λα Γκρίλο.

Η επιστροφή του Μπερλουσκόνι, μετά την εκδίωξή του το 2011, και η ραγδαία άνοδος ενός επί της ουσίας αντιευρωπαϊκού κινήματος μάλλον συνιστούν ήττα της πολιτικής Μέρκελ, η οποία είχε δείξει στον «Καβαλιέρε» την πόρτα της εξόδου.

Πολλοί ερμηνεύουν το αποτέλεσμα για το Βερολίνο ως άλλη μια ήττα της γερμανικής έμπνευσης πολιτικής λιτότητας και πειθαρχίας που επέβαλε ο Μόντι.

Να σημειωθεί ότι η γερμανίδα καγκελάριος παρότρυνε ουσιαστικά τον Μόντι να κατέβει στην πολιτική, η οποία δεν φαίνεται να τον δικαιώνει σε ότι αφορά την στάση των Ιταλών ψηφοφόρων.