Το εξαίσιο σπίτι Ελληνοαμερικάνου στο Σεν Λούις

Η δημιουργία του μεγάλου Φρανκ Λόιντ Ράιτ πωλείται έναντι 1 εκατ. ευρώ


ΚΟΣΜΟΣ
19:26
17/06/2019
Το εξαίσιο σπίτι Ελληνοαμερικάνου στο Σεν Λούις
3
loading

Το να προσλάβει κανείς τον κορυφαίο αμερικανό αρχιτέκτονα να του χτίσει το σπίτι δεν έδειχνε απλώς πως έχεις λεφτά, αλλά και εκλεπτυσμένο γούστο.

Κι αυτό ακριβώς έκανε ο Theodore A. Pappas όταν ήθελε να φτιάξει το σπιτικό του στο Σεν Λούις του Μιζούρι.

Το οποίο περιλήφθηκε μάλιστα στο μητρώο ιστορικών κτιρίων των ΗΠΑ από το 1979, μόλις 15 χρόνια μετά την αποπεράτωσή του!

Pappas House το λένε, ο Ράιτ το σχεδίασε μεταξύ 1955-1959, μετά την παραγγελία του Θεόδωρου δηλαδή, και χτίστηκε μάλιστα από το ζευγάρι (Theodore και Bette Pappas) με τη βοήθεια ντόπιων εργατών μεταξύ 1960-1964.

Είναι ένα από τα πλέον καταπληκτικά δείγματα της κατασκευαστικής νοοτροπίας του μεγάλου αρχιτέκτονα (Usonian Automatic), πώς μπορείς να χτίζεις ποιήματα δηλαδή με χαμηλό κόστος.

Το πεντάρι σπίτι είναι κατασκευασμένο από προκατασκευασμένα τσιμεντένια πάνελ που συναρμολογήθηκαν απλώς επιτόπου. Απ’ όπου προέρχεται εξάλλου και το «αυτόματο» της σχεδιαστικής φιλοσοφίας, ότι ο αγοραστής θα μπορούσε να το συναρμολογήσει μόνος στον χώρο του.

Το 1985 η Bette Pappas έγραψε μάλιστα ολόκληρο βιβλίο («No Passing Fancy») για το πώς έφτιαξαν το 214 τ.μ. σπίτι του Ράιτ στην έκταση των 3 στρεμμάτων τους. Ακόμα και τα υπέροχα έπιπλα είναι δημιουργίες του ίδιου του Ράιτ.

Το Pappas House παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια σε οικογενειακά χέρια και βγήκε πρόσφατα προς πώληση έναντι 1.070.000 ευρώ…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Takis_0731

  Χαμηλή την βλέπω την τιμή του... Μήπως έγινε κάποιο λάθος στη μετάφραση;

  1. avatar kyrik

   Την ίδια τιμή δίνει και ένα Αμερικάνικο site. Ίσως η σχετικά χαμηλή τιμή να έχει με το γεγονός ότι το σπίτι έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό και διατηρητέο που σημαίνει ότι όποιος το αγοράσει δεν έχει το δικαίωμα να κάνει την παραμικρή τροποποίηση/αλλαγή.

   1. avatar Ε τότε δεν αξίζει

    Χωρίς δορυφορική κεραία θα μείνει;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει