Με μήνυμα σε ισλαμική ιστοσελίδα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Μάγκρεμπ «προειδοποιεί» σήμερα τη Γαλλία να μην πραγματοποιήσει καμία επιχείρηση για την απελευθέρωση των πέντε Γάλλων που απήχθησαν στο Νίγηρα.

Οι πέντε Γάλλοι εργάζονταν σε ζώνη εξόρυξης ουρανίου, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Την ευθύνη για την απαγωγή τους ανέλαβε η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγκρεμπ (AQIM).

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι τρεις Γάλλοι που απήχθησαν από ενόπλους κοντά σε πετρελαιοπηγή ανοικτά της Νιγηρίας εντοπίστηκαν από τη μεγαλύτερη ένοπλη οργάνωση ανταρτών της χώρας (το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα) η οποία ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς για την απελευθέρωσή τους.

Σύμφωνα με τον γαλλικό ναυτιλιακό όμιλο Bourbon, «το σκάφος Bourbon Alexandre και τα 16 μέλη του πληρώματος δέχτηκαν επίθεση αγνώστων που επέβαιναν σε ταχύπλοα».

Πριν την ανακοίνωση του Mend ότι εντοπίστηκαν οι τρεις Γάλλοι, ο Μπερνάρ Κουσνέρ, επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είχε εκφράσει την ελπίδα για άμεση απελευθέρωσή τους.