Η παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν αλλάζει τίποτε στη θέση των 27 για την συμφωνία για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Θα σεβασθούμε τον νέο πρωθυπουργό, αλλά τίποτε δεν αλλάζει στην θέση που έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως προς την συμφωνία της αποχώρησης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ πληροφορήθηκε την ανακοίνωση της πρωθυπουργού και δεν αισθάνθηκε καμία χαρά. Εχει εκτιμήσει την συνεργασία του με την Τερέζα Μέι την οποία σέβεται και θεωρεί θαρραλέα γυναίκα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι έτοιμος να δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας με τον νέο πρωθυπουργό, όποιος και αν είναι, χωρίς ωστόσο να σταματήσει τις επαφές με την Τερέζα Μέι», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Από το Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε το «θαρραλέο έργο» της Τερέζα Μέι και ζήτησε μία «ταχεία αποσαφήνιση» για την εξέλιξη του Βrexit, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί ότι η απόφαση αυτή «πρέπει επίσης να υπενθυμίσει, σε μία στιγμή σημαντικών επιλογών, ότι οι απορριπτικές ψήφοι χωρίς εναλλακτικό σχέδιο οδηγούν σε αδιέξοδο», αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και το Brexit.

Η Τερέζα Μέι «εργάσθηκε με θάρρος για την υλοποίηση του Brexit προς το συμφέρον της χώρας της και τον σεβασμό των ευρωπαίων εταίρων της», τονίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος της απηύθυνε «προσωπικό ευχαριστήριο μήνυμα υποστήριξης».

Για τον πρόεδρο της Γαλλίας, «εξαρτάται από το Ηνωμένο Βασίλειο να ορίσει νέο πρωθυπουργό, ακολουθώντας τις διαδικασίες. Η Γαλλία παραμένει έτοιμη να εργασθεί με τον νέο βρετανό πρωθυπουργό επί του συνόλου των ευρωπαϊκών και διμερών θεμάτων. Η σχέση μας με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντική σε όλους τους τομείς».

«Είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση των συνεπειών αυτής της απόφασης. Οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, κυρίως η προτεραιότητα της καλής λειτουργίας της ΕΕ, πράγμα που καθιστά αναγκαία μία ταχεία αποσαφήνιση».

Στο Βερολίνο, η εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η γερμανίδα καγκελάριος «σέβεται» την απόφαση της βρετανής ομολόγου της να παραιτηθεί.

«…η καγκελάριος θεωρεί σημαντική την καλλιέργεια στενής συνεργασίας με την βρετανική κυβέρνηση…και αυτό θα διατηρηθεί», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, αρνούμενη να τοποθετηθεί σχετικά με τις συνέπειες της παραίτησης επί του Brexit, μίας διαδικασίας που «εξαρτάται από τις εξελίξεις της βρετανικής εσωτερικής πολιτικής».