Μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά ελπίζει ότι θα προσελκύσει επενδυτές στη χώρα.

«Όλα έχουν γίνει και δεν θα υπάρξουν άλλες μεγάλες αλλαγές. Δεν θα γίνει μεταρρύθμιση ούτε στο φορολογικό σύστημα. Ήταν χάλια και έχει βελτιωθεί πάρα πολύ», είπε ο Κορέα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σαφείς και τώρα ελπίζουμε ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έρχονται», πρόσθεσε.

Ο 49χρονος πρόεδρος είπε ότι το κυβερνών κόμμα θα προωθήσει στο Κογκρέσο μια μεταρρύθμιση του τομέα των μεταλλείων, ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να υπογράψει μια σύμβαση με την καναδική εταιρεία Kinross για ένα μεγάλο σχέδιο εξόρυξης χρυσού. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο. Επίσης, μολονότι ο Ισημερινός αγωνίζεται σκληρά για να βρει χρηματοδότες, το διυλιστήριο Pacifico, συνολικού κόστους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα λειτουργήσει εντός του χρονοδιαγράμματος, το 2016. Ανέφερε μάλιστα ότι η Κίνα, το Κατάρ και η Νότια Κορέα ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν το έργο.

Αναφερόμενος στον στενό σύμμαχό του, τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, είπε ότι αναρρώνει μετά την τέταρτη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση καρκινικού όγκου προσθέτοντας ότι εάν χρειαζόταν να παραιτηθεί από την προεδρία, ο αντιπρόεδρος Νίκολας Μαδούρο είναι «απολύτως ικανός» να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Ανεξάρτητα από το ποιος θα μπορούσε να αναλάβει, το βασικό ενδιαφέρον μου είναι να αναρρώσει ο Τσάβες (…) αλλά στην περίπτωση που δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο αντιπρόεδρος Μαδούρο είναι απολύτως ικανός», τόνισε.