Η πολιτεία του Μισισίπι επικύρωσε επισήμως αυτό τον μήνα την 13η Τροποποίηση για την κατάργηση της δουλείας με καθυστέρηση… 147 ετών και σύμφωνα με αξιωματούχους αυτό συνέβη μόνο και μόνο επειδή ένας καθηγητής είδε την πρόσφατη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Λίνκολν».

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο δρ. Ραρτζάν Μπατρά, καθηγητής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι, παρακολούθησε την ταινία «Λίνκολν», με πρωταγωνιστή το φαβορί για Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου Ντάνιελ Ντέι Λιούις και αναρωτήθηκε πόσος καιρός χρειάστηκε για να επικυρώσει η κάθε αμερικανική πολιτεία την τροποποίηση για την κατάργηση της δουλείας που προωθούσε ο Λίνκολν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Clarion-Ledger, ο Μισισιπής ήταν η τελευταία πολιτεία που επικύρωσε την 13η Τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος με μία συμβολική ψηφοφορία το 1995. Εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού σφάλματος, η πολιτεία δεν κατάφερε να ενημερώσει επισήμως τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ κι έτσι η επικύρωση παρέμεινε ανεπίσημη, αναφέρει η εφημερίδα.

Η παράλειψη αυτή έγινε αντιληπτή όταν ο Μπατρά είδε την ταινία. Μαζί με έναν συνεργάτη του ανακάλυψε ότι η πολιτεία δεν είχε επισήμως ενημερώσει ποτέ την ομοσπονδιακή κυβέρνηση όπως απαιτούνταν.

Μπατρά και Σάλιβαν ήρθαν σε επαφή με το γενικό γραμματέα της Πολιτείας του Μισισιπή, Ντέλμπερτ Χόουσμαν, ζητώντας του να ολοκληρώσει την απαιτούμενη τυπική διαδικασία για την κατάργηση της δουλείας.

Κι έτσι, 147 χρόνια μετά την έγκριση της ιστορικής απόφασης του Αβραάμ Λίνκολν, στις 7 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής των Εθνικών Ομοσπονδιακών Αρχείων των ΗΠΑ έγραψε επισήμως στα βιβλία: «Η Πολιτεία του Μισισιπή επικυρώνει τη 13η Τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών».