Χειροπέδες στον ελληνικής καταγωγής Φοίβο Ισταυρίογλου πέρασαν οι αρχές της Νέας Υόρκης, τον οποίο θεωρούν ύποπτο για την κλοπή ενός διάσημου πίνακα του Σαλβαντόρ Νταλί από γκαλερί του Μανχάταν πριν από οκτώ μήνες.

Ο 29χρονος κατηγορείται για την κλοπή του πίνακα «Cartel de Don Juan Tenorio» του 1949, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, που έγινε στις 19 Ιουνίου του 2012 από την γκαλερί «Venus Over Manhattan».

Πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιων δικαστή την ερχόμενη Τρίτη, ενώ έχει οριστεί εγγύηση 100.000 δολαρίων για την απελευθέρωσή του μέχρι τότε, σύμφωνα με το δικηγόρο του, David Cohen.

Ο Ισταυρίογλου συνελήφθη το Σάββατο στο διεθνές αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, όταν εντοπίστηκε σε πτήση από το Μιλάνο της Ιταλίας προς τις ΗΠΑ.

Ένας μυστικός αστυνομικός που υποδυόταν τον μάνατζερ μεγάλης γκαλερί τον προσκάλεσε στη Νέα Υόρκη, για να τον προσλάβει ως σύμβουλο τέχνης.

Τον περασμένο Ιούνιο ο δράστης, εμφανίστηκε στην γκαλερί του Μανχάταν ως πιθανός αγοραστής, σήκωσε τον πίνακα από τον τοίχο, τον έβαλε σε μια σακούλα και έφυγε… ανενόχλητος!

Εικόνες από κλειστό σύστημα παρακολούθησης κατέγραψαν έναν άντρα να βγαίνει από την γκαλερί με μια σακούλα.

Για την ιστορία, ο πίνακας είχε σταλεί πίσω στις ΗΠΑ από ανώνυμο αποστολέα στις 28 Ιουνίου. Είχε τοποθετηθεί σε σωλήνα και το δέμα είχε ως προορισμό την γκαλερί από την οποία είχε κλαπεί.

Η αξία του εκτιμάται στα 150.000 δολάρια.