Η Τεχεράνη ζήτησε εκ νέου την αναγνώριση των πυρηνικών του «δικαιωμάτων», λίγες ημέρες πριν από τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ομάδας 5+1 (Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) που έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου στο Καζαχστάν.

«Αν θέλουν οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε συμφωνία γρήγορα, θα πρέπει να αναγνωρίσουν τα δικαιώματά μας και παράλληλα, σύμφωνα με μια φόρμουλα που εγκρίθηκε και από τα δύο μέρη, και εμείς θα λάβουμε μέτρα για να άρουμε τις ανησυχίες τους», δήλωσε ο Ραμίν Μεχμανπαράστ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις… στις οποίες τα δικαιώματα μας θα αναγνωρίζονται πλήρως», πρόσθεσε. Το Ιράν και η ομάδα 5 +1 θα επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις τους στο Αλμάτι στις 26 Φεβρουαρίου μετά από περισσότερο από οκτώ μήνες διακοπής.

Ο Μεχμανπαράστ είπε ότι το Ιράν κάνει διαπραγματεύσεις από «θέση ισχύος» και όχι «από θέση αδυναμίας», όπως θα μπορούσαν να θεωρήσουν οι μεγάλες δυνάμεις.

Το Ιράν ζητά την αναγνώριση των δικαιωμάτων του στην πολιτική πυρηνική ενέργεια, ιδιαίτερα στον τομέα του εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ η Δύση και το Ισραήλ υποπτεύονται την Τεχεράνη, παρά τις διαψεύσεις της, ότι επιδιώκει να αναπτύξει ατομικά όπλα υπό την κάλυψη του πολιτικού πυρηνικού της προγράμματος, που έχει καταδικαστεί από έξι ψηφίσματα του ΟΗΕ από τα οποία τα τέσσερα συνοδεύονταν από κυρώσεις.

Ο Μεχμανπαράστ επίσης επανέλαβε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει να «αποκτήσει πυρηνικά όπλα», σύμφωνα με μια φάτουα του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει απαγορεύσει τα πυρηνικά όπλα.

Το Ιράν δεν θέλει την ατομική βόμβα για να αποφύγει «να διαταράξει τους Αμερικανούς, αλλά επειδή θεωρούμε, για θρησκευτικούς λόγους, ότι τα πυρηνικά όπλα είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Χαμενεΐ το Σάββατο, ζητώντας «την καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων στον κόσμο». Ο Ιρανός ανώτατος πνευματικός ηγέτης πάντα δηλώνει ότι η κατοχή πυρηνικού όπλου είναι «αμαρτία» κατά του Ισλάμ