Τις ζωές 16 εκατομμυρίων παιδιών και γυναικών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μπορεί να σώσει το πρόγραμμα 40 δισ. δολαρίων που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας που είχε θέσει ο Οργανισμός πριν από δέκα χρόνια, δηλαδή στην προστασία της υγείας μητέρας και παιδιού.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε κατά την τελευταία ημέρα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ασθένειας. Ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα υιοθετηθεί και από τα 192 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για το πρόγραμμα, όπως έχουν δεσμευτεί κυβερνήσεις, ιδρύματα, επιχειρήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Από το ποσό αυτό σχεδόν τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια είναι χρήματα που ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν τώρα οι κυβερνήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό είχε ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο όταν γνωστοποιήθηκε η πρωτοβουλία για την «παγκόσμια στρατηγική για την υγεία των γυναικών και των παιδιών».

Περίπου 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από χώρες με περιορισμένους πόρους.

Ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι επενδύοντας στην υγεία των γυναικών και των παιδιών μειώνεται η φτώχεια και ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη.

Χώρες όπως το Αφγανιστάν και η Ζάμπια αλλά και της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ- θα συνεισφέρουν στο πρόγραμμα.

Ανάμεσα στους συνεισφέροντες είναι και δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο Μεξικανός μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ και ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ενώ συμμετέχουν και ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και πολυεθνικές σαν την Body Shop, την LG Electronics και την Pfizer.

Χάρη στην πρωτοβουλία αυτή θα σωθούν οι ζωές περισσότερων από 15 εκατομμύρια παιδιών κάτω των πέντε ετών στο διάστημα 2011-2015. Επίσης, θα προληφθούν περίπου 33 εκατομμύρια ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες ως το 2015, το έτος που αναμένεται να ολοκληρωθούν οι Αναπτυξιακοί Στόχοι. Εκτιμάται ότι 120 εκατομμύρια παιδιά θα προστατευθούν από την πνευμονία.