Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία με το Ιράν για το σχέδιο επαλήθευσης του επίμαχου πυρηνικού του προγράμματος, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των επιθεωρητών της διεθνούς υπηρεσίας Χέρμαν Νάκερτς, επιστρέφοντας από επίσκεψη στο Ιράν.

«Είχαμε συνομιλίες για ένα σχέδιο συστηματικής προσέγγισης με σκοπό να εξεταστεί η πιθανή στρατιωτική διάσταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος το οποίο δεν μπόρεσε να οριστικοποιηθεί», δήλωσε ο Νάκερτς στο αεροδρόμιο της Βιέννης. «Δεν συμφωνήσαμε ακόμη στην ημερομηνία της προσεχούς συνάντησης» πρόσθεσε.

Την προηγουμένη ο ιρανός εκπρόσωπος στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ είχε κάνει λόγο για πρόοδο στις συνομιλίες. «Αποκλίσεις διευθετήθηκαν και επήλθε συμφωνία σε ορισμένα σημεία των όρων του πλαισίου αυτού», είχε πει.

Όταν ρωτήθηκε για πιθανή πρόοδο στις διαβουλεύσεις, ο Νάκερτς απάντησε διφορούμενα. «Καταλαβαίνετε ότι αυτό αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων και ότι είναι δύσκολο για μένα να σχολιάσω το θέμα. Η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε το διάλογο είναι σταθερή. Εργαζόμαστε σκληρά για να επιλυθούν οι διαφορές που μένουν» είπε.

Η ΙΑΕΑ επιδιώκει να έχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις, πρόσωπα και στοιχεία που μπορούν να διαλευκάνουν θέματα που επισημαίνει στην έκθεσή της του 2011 για στοιχεία που παρουσιάζονται ως αξιόπιστα, σύμφωνα με τα οποία, το Ιράν είχε εργαστεί για την κατασκευή ατομικής βόμβας πριν από το 2003 και ίσως αργότερα.

Η ΙΑΕΑ ζητεί κυρίως να επισκεφθεί τη στρατιωτική βάση στο Παρτσίν, όπου εντόπισε ύποπτες δραστηριότητες, όπως αναφέρει, ενώ υποψιάζεται ότι η Τεχεράνη εμποδίζει την πρόσβαση στη θέση αυτή για να εξαφανίσει κάθε ίχνος των δραστηριοτήτων αυτών. Όπως και κατά τις προηγούμενες επισκέψεις «η πρόσβαση στο Παρτσίν δεν μας επετράπη», δήλωσε ο Νάκερτς.