Ένα επιχειρηματικό βήμα, ειδικά στις εποχές που ζούμε σήμερα, μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας για τους περισσότερους. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που τολμούν να ρισκάρουν και να δοκιμάσουν τις ικανότητες και τις δυνάμεις τους στον επιχειρηματικό κόσμο.

Αν σκέφτεστε να δημιουργήσετε μία επιχείρηση ή βρίσκεστε ήδη στα πρώτα σας επιχειρηματικά βήματα οποιαδήποτε συμβουλή από κάποιον που ήταν κάποτε στη θέση σας και τώρα βιώνει την επιτυχία, σίγουρα μοιάζει στα μάτια σας με… χρυσό.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιοι νέοι και επιτυχημένοι startupers που μπήκαν στην διαδικασία να τολμήσουν και τελικά τους βγήκε σε καλό. Ακολουθώντας κι εκείνοι συμβουλές από τους δικούς τους μέντορες, χωρίς να υποβαθμίζουν την δική τους κρίση και άποψη, κατάφεραν να βιώσουν την επιτυχία, που δεν είχαν ποτέ φανταστεί.

Εξοικειωθείτε με το άγνωστο

«Ποτέ δεν θα γνωρίζετε αρκετά. Θα είστε πάντα αναγκασμένοι να λάβετε μια απόφαση χωρίς να κατανοήσετε 100% τι έρχεται στην πραγματικότητα. Ως ιδρυτής, αυτή θα είναι μία αλήθεια με την οποία θα πρέπει να εξοικειωθείτε», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Aaron O’Hearn, συνιδρυτής και CEO της Startup Institute, της εταιρείας που παρέχει τις υπηρεσίες του σε άτομα που θέλουν να βελτιώσουν τις ικανότητες και την νοοτροπία τους, έτσι ώστε να επιτύχουν επαγγελματικά σε startups εταιρείες.

Μην επιβραβεύετε ή κατηγορείτε τον εαυτό σας υπερβολικά

Σύμφωνα με τον Ethan Austin, συνιδρυτή και πρόεδρο του Give Forward (startup στην οποία απευθύνεται όποιος θέλει να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο την οικογένειά του, στέλνοντας από ένα σημείωμα, μέχρι χρήματα κ.α.), ένας νέος επιχειρηματίας πρέπει να έχει καλά στο μυαλό του το ότι όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά δεν πρέπει να δίνει όλα τα εύσημα στον εαυτό του, ενώ όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν κατ’ ευχή δεν είναι απαραίτητο να ρίχνει όλο το φταίξιμο πάνω του. Μόλις συνειδητοποιήσει κανείς ότι η τύχη παίζει απαραίτητο ρόλο στην επιτυχία, τότε αυτόματα γίνεται και πιο ταπεινός και, ταυτόχρονα, έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση για τις αποφάσεις και τις πράξεις του.

Οι πράξεις μετρούν περισσότερο από τα λόγια

«Για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις η τεκμηρίωση της προτίμησης και της κατεύθυνσής σας είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Μιλώντας για το τι κάνει η εταιρεία σας και το τι έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής θέτετε μια βάση για το όραμά σας η οποία παρουσιάζεται και προς τα έξω πολύ περισσότερο αυθεντική και πιστευτή. Πάντα να παράγετε αξίες, έτσι ώστε να μπορείτε να αποδείξετε το τι πραγματικά μπορείτε να κάνετε, σε αντίθεση με αυτό που θα επιθυμούσατε», συμβουλεύει ο συνιδρυτής και COO της  Startup Institute.

Η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά, αλλά μην είστε και υπερβολικοί

«Ως ιδρυτής, ή κάποιος που νιώθει περήφανος και πολύ κοντά στο προϊόν που έχετε δημιουργήσει, προσπαθείτε πάντα να έχετε τη σωστή προοπτική για την επιχείρησή σας. Και πολύ καλά κάνετε, γιατί ποιος θα πονέσει περισσότερο από εσάς το δικό σας «παιδί»; Πολύ εύκολα, ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας από πολύ σημαντικά πράγματα. Για παράδειγμα αν σκέφτεστε επί τέσσερις ώρες ποια απόχρωση του μπλε ταιριάζει καλύτερα στο λογότυπό σας, αυτό σίγουρα αποτελεί πρόβλημα. Ναι, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Αλλά μέχρι ένα σημείο. Πρέπει να αναγνωρίζετε το πότε πρέπει να προχωρήσετε παρακάτω», εξηγεί η Pavia Rosati, ιδρύτρια της Fathom, μιας ταξιδιωτικής startup που συνδυάζει προσωπικές ιστορίες και  ταξιδιωτικούς οδηγούς με ταξιδιωτικούς πόρους και προϊόντα.

Βρείτε την ισορροπία

Ο Jamyn Edis, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Dash Lab, που προμοτάρει μια καινοτόμα συσκευή που συνδέει το αυτοκίνητο με το τηλέφωνο και επιτρέπει μια πιο «έξυπνη» οδήγηση σε καθημερινή βάση, προτείνει: «Κάντε ενδελεχή έρευνα για τις ιδέες σας, αλλά εμπιστευτείτε και το ένστικτό σας. Να είστε πάντα περήφανοι για το «προϊόν» σας, ωστόσο να έχετε κατά νου ότι η τελειότητα δεν υπάρχει. Να έχετε εικόνα του ανταγωνισμού, αλλά να μην τον φοβάστε. Να είστε άμεσοι και ευθείς με την ομάδα σας, αλλά πάντα ευγενικοί. Έχετε στο νου ότι ίσως ο κόσμος να μην έχει άμεση ανάγκη την ιδέα σας, και έτσι θα γνωρίζετε πότε θα πρέπει να την αφήσετε. Η τύχη και η ανθεκτικότητα είναι έννοιες, εξίσου, σημαντικές με τις ιδέες και το ταλέντο. Μην παίρνετε τον εαυτό σας πολύ σοβαρά, ακόμη κι αν προσπαθείτε να αλλάξετε τον κόσμο. Μην ξεχνάτε ποτέ τα σημαντικά πράγματα: την αγάπη, τους φίλους, την οικογένεια.

Οι σωστοί συνεργάτες είναι το Α και το Ω

Η Kimberly Dobbins έγινε επιχειρηματίας φτιάχνοντας σπιτικές μπάρες δημητριακών τις οποίες πουλάει σε 2.500 καταστήματα. Αυτό που συμβουλεύει στους νέους που επιχειρούν τα πρώτα τους βήματα σήμερα στην επιχειρηματικότητα είναι «να δίνετε βάση στους επενδυτές αλλά και τους συνεργάτες σας γενικότερα, επιλέγοντας εξειδικευμένο προσωπικό, που θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε μία οργανωμένη πολιτική εξέλιξης της επιχείρησής σας βήμα βήμα».

Η αποτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα

«Η αποτυχία είναι μέσα στο πρόγραμμα και μία διαδικασία που κάθε επιχειρηματίας θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι κάτι τέτοιο πρέπει να τον πτοήσει και να τον κρατήσει πίσω», δηλώνει η Danae Ringelman μία από τις ιδρύτριες της εταιρείας Indiegogo, η οποία έζησε ουκ ολίγες φορές την αποτυχία, αλλά παρόλα αυτά δεν το έβαλε ποτέ.

Είναι δική σας η εταιρεία, εσείς αποφασίζετε

«Είναι καλό πάντα να υπάρχει ένας μέντορας που εμπνέει και αφυπνίζει. Οι συμβουλές και οι προτροπές πάντα είναι καλοδεχούμενες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και πανάκεια. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είστε εσείς. Και εσείς θα καλεστείτε να πάρετε την όποια απόφαση για το καλό της. Μην αμφισβητείτε την κρίση σας βασιζόμενοι στις απόψεις και τις συμβουλές άλλων», αναφέρει η Grinna Founded, ιδρύτρια της EverTrue, εταιρείας που δημιουργήθηκε με σκοπό να φέρει την τεχνολογική πρόοδο του κερδοσκοπικού τομέα στον παγκόσμιο, μη κερδοσκοπικό κόσμο.