«Ο ένας βρήκε τον άλλο» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt για την ακροδεξιά συνάντηση στην Ουγγαρία του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Ορμπάν και του ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Οι ηγέτες του ακροδεξιού στρατοπέδου στην Ευρώπη θέλουν να κυριαρχήσουν πολιτικά στην ήπειρο, προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χθες το βράδυ στην Βουδαπέστη.

«Η διάθεση ήταν πράγματι υπέροχη μεταξύ των δύο εκπροσώπων του ακροδεξιού στρατοπέδου στην Ευρώπη: ξεπέρασαν τον εαυτό τους σε αμοιβαίους επαίνους και προφανώς είδαν μόνο ένα μεγάλο, πρωταρχικό πρόβλημα στην Ευρώπη: ότι η Ε.Ε. δεν είναι υπό την ηγεσία ανδρών όπως αυτοί», τονίζει η Die Welt.

«Θέλω να συνεργαστώ με δυναμικούς, ζωντανούς τύπους» δήλωσε ο Ορμπάν, λέγοντας ότι η πολιτική τάξη της Ε.Ε. είναι «κουρασμένη και ανίσχυρη». «Ελπίζω ότι θα βγουν νέες δυνάμεις που θέλουν να κάνουν κάτι να συμβεί», είπε, και κατέληξε στο συμπέρασμα, «η Ευρώπη χρειάζεται τον Ματέο Σαλβίνι».

Ο Σαλβίνι έχει στόχο να συσπειρώσει την Ακροδεξιά στην Ευρώπη και για αυτό ξεκίνησε μια πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική εκστρατεία στις 8 Απριλίου: Για να συγκροτήσει την Ευρωπαϊκή Συμμαχία των λαών και των εθνών όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τα ιδρυτικά μέλη της Συμμαχίας είναι η γερμανική AfD, το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας FPÖ, ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν λε Πεν στη Γαλλία, καθώς και οι «Αληθινοί Φινλανδοί» και το ακροδεξιό κόμμα της Δανίας.

Στη συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη ο Σαλβίνι δήλωσε ότι δεν ξέρε πόσα κόμματα θα ενταχθούν στη νέα συμμαχία . «Αλλά ελπίζω ότι θα είμαστε πολύ ισχυροί, γιατί αν η Αριστερά κερδίσει, η Ευρώπη θα γίνει ισλαμικό χαλιφάτο» ισχυρίστηκε ο ηγέτης της Λέγκας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι είπε μάλιστα ότι απόψεις τους αντιπροσωπεύουν μια νέα «εναλλακτική για την Ευρώπη». Ευχαρίστησε τον Ορμπάν για τις «υπέροχες απόψεις» του στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα La Stampa, όπου είχε ασκήσει κριτική εναντίον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), επειδή επιθυμεί να συνεργαστεί με αριστερούς και φιλελεύθερους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

«Θα τα σπάσει το ακροδεξιό Fidesz του Όρμπαν με το ΕΛΚ , και αν ναι, ο Όρμπαν και ο Σαλβίνι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους; Ήταν σαφές μετά από σχεδόν μια ώρα συνέντευξης τύπου: Οι δύο άνδρες δεν μπορούν να φανταστούν τίποτα καλύτερο από το να κάνουν πολιτική μαζί» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Και οι δύο πολιτικοί τόνισαν ότι θα ήταν πολύ καλύτερα εάν το ΕΛΚ γινόταν όπως αυτοί. Για παράδειγμα, στη μεταναστευτική πολιτική, στην οποία και οι δύο ακολουθούν σκληρή πορεία. Ο Ορμπάν δήλωσε ότι αναζητεί τρόπους συνεργασίας με τον Σαλβίνι, καθώς, όπως υποστήριξε, η Ευρώπη χρειάζεται να κυβερνηθεί μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου από ηγέτες που αντιτίθενται στην μετανάστευση.

Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου με τον Σαντόρ Πίντερ ο Σαλβίνι είχε πει: «Έχουμε εμπιστοσύνη ότι η νέα Ευρώπη μετά από τις 27 Μαΐου θα προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα, τα χερσαία της σύνορα όπως η Ουγγαρία και τα θαλάσσια σύνορα όπως η Ιταλία».

Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι εάν το ΕΛΚ αγκαλιάσει τις απόψεις του Oρμπάν, θα ήταν χαρά να συνεργαστεί μαζί του. « ΕΛΚ πρέπει να συμπεριλάβει τις απόψεις του Σαλβίνι» δήλωσε από την πλευρά του ο Ορμπάν.

Ο Σαλβίνι ήρθε επίσημα στη Βουδαπέστη ως υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας . Το πραγματικό νόημα της επίσκεψης, ωστόσο, βρισκόταν στην ιδιότητα του Σαλβίνι ως επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα. Ο Ορμπάν βλέπει σε αυτόν τον νέο, τον πραγματικό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Δεξιάς. Σε συνέντευξή του στο «La Stampa» χαρακτήρισε τον Σαλβίνι ως τον «σημαντικότερο άνθρωπο στην Ευρώπη». Και μήνες πριν είπε: «Ο Σαλβίνι είναι ο ήρωάς μου». Ο Σαλβίνι, από την πλευρά του δήλωσε για τον Ορμπάν: «Είναι ένας θεσμός στην Ευρώπη».