Οι χώρες που συμμετέχουν στη διεθνή σύνοδο στο Κουβέιτ για την παροχή βοήθειας στους Σύρους πρόσφυγες δεσμεύθηκαν να προσφέρουν περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

«Ξεπεράσαμε τον στόχο» του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, δήλωσε ο Μπαν μετά το πέρας της ημερήσιας αυτής συνόδου που είχε στόχο να κινητοποιήσει τις χώρες να προσφέρουν βοήθεια στους περίπου 5 εκατομμύρια Σύρους που έχουν πληγεί από τη σύρραξη που συνεχίζεται εδώ και 22 μήνες.

Το 1 δισεκατομμύριο της βοήθειας προορίζεται για τις γειτονικές στη Συρία χώρες όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες πρόσφυγες και τα 500 εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Σύρους πληγέντες μέσα στη χώρα.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η πρωταρχική ευθύνη της συριακής κυβέρνησης και του προέδρου Άσαντ να ακούσει τις φωνές και τις κραυγές τόσων πολλών ανθρώπων», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ μετά το πέρας της συνόδου.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Έιμος, διαβεβαίωσε σήμερα ότι η βοήθεια προς τους Σύρους πολίτες διανέμεται ισομερώς, απαντώντας στις επικρίσεις μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης η οποία κατήγγειλε ότι οι περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση λαμβάνουν σχεδόν το σύνολο της βοήθειας. «Δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχουν χρήματα που πηγαίνουν απευθείας στην κυβέρνηση», δήλωσε.

Η Έιμος υπογράμμισε ότι περίπου το 48% της επισιτιστικής βοήθειας πηγαίνει «στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης» ή στις περιοχές για τον έλεγχο των οποίων μάχονται ο τακτικός στρατός και οι εξεγερμένοι.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε ότι η διανομή βοήθειας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα εξαιτίας της κατάστασης ασφάλειας στη Συρία, κυρίως στις περιοχές όπου σημειώνονται μάχες, ενώ παραδέχθηκε ότι ο ΟΗΕ δεν καταφέρνει να στείλει βοήθεια σε κάποιες περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.