Η νίκη Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στην Κάτω Σαξονία ενισχύει την κεντροαριστερή αντιπολίτευση και αναγκάζει τους Χριστιανοδημοκράτες να αποστασιοποιηθούν από τους φιλελεύθερους συμμάχους τους.

«Ο συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και των Φιλελευθέρων (FDP) του αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ είναι ένα ξοφλημένο άλογο», υποστηρίζει ο πρώην γενικός γραμματέας της CDU Χάινερ Γκάισλερ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, ο πρώην εκλογικός αρχιστράτηγος του Χέλμουτ Κολ προσθέτει ότι θα συνιστούσε πολιτική ανοησία εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών να δεσμευθούν για μετεκλογική συνεργασία με το FDP, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Ο Χάινερ Γκάισλερ θεωρεί καταστροφικό για την CDU της Άνγκελα Μέρκελ τον εναγκαλισμό με τους Φιλελεύθερους, ηγέτης των οποίων παραμένει ο καγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ.

Τις απόψεις του βετεράνου πολιτικού συμμερίζονται και άλλα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, που εκτιμούν ότι το κόμμα τους θα πρέπει να έχει περισσότερες από μία επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Τα εν λόγω στελέχη εκτιμούν ότι θα πρέπει να μείνει ανοιχτή η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης ακόμη και με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν «δωράκια» και «δανεικές ψήφοι» προς τους καθηλωμένους στο 4% Φιλελεύθερους προκειμένου αυτοί να υπερβούν το 5% και να εκπροσωπηθούν στο κοινοβούλιο.