Η φριχτή δολοφονία δύο ανήλικων αδερφών έχει προκαλέσει κατακραυγή στη Γουατεμάλα, σε μια χώρα όπου την τελευταία δεκαετία έχουν δολοφονηθεί χιλιάδες γυναίκες, με το 90% των υποθέσεων να μην έχει διαλευκανθεί ακόμη.

Τα δύο κορίτσια, ηλικίας 6 και 11 ετών, βρέθηκαν στραγγαλισμένα και πεταμένα στο δρόμο, ενώ φορούσαν ακόμη τις πυτζάμες τους και κρατούσαν στα χέρια τους τα κομποσκοίνια τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Mail Online, στην περιοχή «Zona 11» της πόλης της Γουατεμάλας, δολοφονήθηκαν ακόμη δύο γυναίκες, οι οποίες πυροβολήθηκαν στο πρόσωπο.

Τελικά, όπως αποκαλύφθηκε όλες ήταν συγγενείς.

Η εξάχρονη Marbella del Rosario Raymundo Tuez και η 11χρονη Andy Briseida Guadalupe Raymundo Tuez ήταν κόρες της 35χρονης Carmen Virginia Tuez Franco, η οποία βρέθηκε δολοφονημένη κοντά στο πτώμα της ανιψιάς της Silvia Matilde Gaitan Franco, 22 ετών, στις 16 Ιανουαρίου.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από το φριχτό τέλος των γυναικών αυτών, οι φωτογραφίες από τις κηδείες των οποίων λειτουργούν ως οδυνηρή «υπενθύμιση» ότι η Γουατεμάλα είναι η «χώρα που έχει κηρύξει πόλεμο κατά των γυναικών», γράφει το δημοσίευμα.

Το 2012 στη χώρα δολοφονήθηκαν 707 γυναίκες, ενώ το 2011 ο αριθμός αυτός ήταν 431, αναφέρει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mutual Support.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2013 έχουν ήδη καταγραφεί 32 δολοφονίες γυναικών.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία οι περισσότερες υποθέσεις δε βρίσκουν το δρόμο προς τη δικαιοσύνη, ενώ καταδικαστικές αποφάσεις εκδίδονται για λιγότερες από το 4% των περιπτώσεων δολοφονίας.

Ο Διευθυντής του Εγκληματολογικού Ινστιτούτου της χώρας, Jorge Cabrera, ανέφερε ότι πίσω από τη δολοφονία των δύο ανήλικων κοριτσιών μάλλον κρύβονται κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, τα οποία δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το φύλο ή την ηλικία των θυμάτων τους.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών η Γουατεμάλα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών ανά κάτοικο στον πλανήτη, με 40 δολοφονίες σε 100.000 πληθυσμό (στοιχεία από το 2010).