Γαλλικό εφετείο αποφάνθηκε ότι η αμερικανική εταιρεία Monsanto, θυγατρική του γερμανικού ομίλου Bayer, ευθύνεται για τα προβλήματα υγείας ενός αγρότη που δηλητηριάσθηκε το 2004 από ένα ζιζανιοκτόνο.

Την απόφαση υπέρ του αγρότη Πολ Φρανσουά επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Bayer στη Γαλλία.

«Μελετάμε την πλήρη απόφαση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Φρανσουά, ο οποίος πάσχει από νευρολογικά προβλήματα από το 2004 που εισέπνευσε κατά λάθος το ζιζανιοκτόνο Lasso, κατηγορεί τη Monsanto ότι δεν είχε επαρκείς προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του προϊόντος της στη συσκευασία του.

Σε μια δικαστική μάχη που συνεχίζεται εδώ και μια δεκαετία, ο αγρότης πέτυχε αποφάσεις κατά της Monsanto το 2012 και το 2015, πριν το κορυφαίο δικαστήριο της Γαλλίας ανατρέψει τις αποφάσεις αυτές και διατάξει να πραγματοποιηθεί νέα ακροαματική διαδικασία.

Με τη σημερινή απόφαση δεν καθορίζεται αποζημίωση για τον αγρότη, όμως η Monsanto καταδικάζεται να καταβάλει 50.000 ευρώ στον Φρανσουά για δικηγορικά έξοδα.

Όπως αναμενόταν, η αποζημίωση θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής διαδικασίας σε δικαστήριο της Λιόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, στο οποίο το εφετείο παρέπεμψε σήμερα την υπόθεση.

Η απόφαση στη Γαλλία ανακοινώθηκε ενώ η Monsanto αντιμετωπίζει αγωγές στις ΗΠΑ για πρόκληση καρκίνου από τα ζιζανιοκτόνα της με βάση τη γλυφοσάτη, όπως το Roundup.

Το Lasso απαγορεύθηκε στη Γαλλία το 2007, αφού είχε ήδη αποσυρθεί σε μερικές άλλες χώρες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.