Μπροστά στον κίνδυνο της κατεδάφισης βρίσκεται το υπό ανέγερση ελληνικό σχολείο στο Μόναχο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, ενώ η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, που βρίσκονταν στο παρά πέντε, μπορεί να μην τελεσφορήσει.

Να τερματίσει τη διαμάχη μεταξύ του δήμου Μονάχου και του ελληνικού Δημοσίου, η οποία έχει να κάνει με την ανέγερση νέου ελληνικού σχολείο προτίθεται η βαυαρική πρωτεύουσα, γράφει η Süddeutsche Zeitung, που σημειώνει ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο επιδιώκει την κατεδάφιση του υπό ανέγερση ελληνικού σχολείου».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι «σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο αποδεχθεί σήμερα την πρόταση για την κατεδάφιση του υπό κατασκευή κτιρίου, τότε η πόλη του Μονάχου υιοθετεί νέα στρατηγική στην υπόθεση, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια.

Όπως αναμεταδίδει η ιστοσελίδα Deutsche Welle νέα στάση του Δημοτικού Συμβουλίου προξενεί ερωτηματικά στην ελληνική κοινότητα της βαυαρικής πόλης. Ο δικηγόρος Σταύρος Κωνσταντινίδης, σύμβουλος της ελληνικής πλευράς, δηλώνει απογοητευμένος, μιας και η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης βρίσκονταν στο παρά πέντε. Όλα είχαν διευθετηθεί, λέει ο Έλληνας νομικός, το ποσό επαναγοράς του οικοπέδου από τον δήμο Μονάχου, η κατασκευή ελληνογερμανικού σχολείου, ακόμα και οι λεπτομέρειες ενοικίασης αιθουσών διδασκαλίας για τα περίπου 500 Ελληνόπουλα του Μονάχου.

Ίσως ξεκινήσουν μακρόχρονες δικαστικές περιπέτειες

Όπως σημειώνει η εφημερίδα ο δήμος Μονάχου κάνει λόγο για νέα νομικά δεδομένα, που προκύπτουν από την εξαφάνιση ενός φράχτη της οικοδομής, τον οποίο φρόντισε να αντικαταστήσει αμέσως η τοπική αυτοδιοίκηση. Γερμανοί νομικοί ισχυρίζονται τώρα, ότι λόγω της εξέλιξης αυτής, η Ελλάδα δεν έχει πλέον καμία αξίωση, κατά συνέπεια δεν ισχύει ούτε καν η συμβιβαστική λύση στην οποία παραλίγο να καταλήξουν οι δύο πλευρές.

Η πρόταση για κατεδάφιση του υπό ανέγερση κτιρίου αφήνει, ωστόσο, μια πόρτα ανοιχτή για την ελληνική πλευρά. Μέχρι την 31η Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να ενοικιάσει στο νέο κτίριο αίθουσες για τη διδασκαλία των Ελληνόπουλων που σκοπεύει να κατασκευάσει ο δήμος Μονάχου. Όμως, άγνωστο παραμένει αν με τη σημερινή ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο τερματιστεί το χρονίζον ζήτημα ανέγερσης ελληνικού σχολείου στο Μόναχο ή αν θα ξεκινήσουν μακρόχρονες δικαστικές περιπέτειες μεταξύ του δήμου του Μονάχου και του ελληνικού Δημοσίου.

Ας σημειωθεί ότι μετά την κατασκευή φράχτη, ο δήμος Μονάχου ισχυρίζεται ότι του ανήκει το οικόπεδο και το υπό κατασκευή κτίριο. Σύμφωνα με τους νομικούς εκπροσώπους του δήμου η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσει την επιστροφή του οικοπέδου.