Ως αξιοσημείωτο γεγονός επισημαίνει τις υψηλές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, δεδομένης της άσχημης οικονομικής κατάστασής της, ανταπόκριση της εφημερίδας New York Times Νιού από το Βερολίνο. Η κατάσταση αυτή «προκαλεί από μόνη της προβλήματα», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση αυτή, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, θα ανακοινώσει στα τέλη Ιανουαρίου τα νέα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες των 28 κρατών – μελών της Συμμαχίας, που εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά μειωμένες για την πλειοψηφία των χωρών αυτών, εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δαπανούν περίπου το 31% του αμυντικού τους προϋπολογισμού σε επενδυτικά προγράμματα, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι δαπανούν μόνο το 22%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας, η οποία συστήθηκε πριν από μια περίπου δεκαετία στην Ε.Ε., με στόχο την ενίσχυση της διατλαντικής αμυντικής συνεργασίας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να θεωρούν ότι η αμυντική πολιτική και οι αμυντικές δαπάνες συνιστούν εγγενή στοιχεία εθνικής κυριαρχίας.

Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι, δεδομένης της ολοένα και μεγαλύτερης προσήλωσης της ατζέντας ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ασία, έφτασε πλέον ο καιρός για την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες για τη δική της ασφάλεια.