Οκτώ Ρώσους στρατιωτικούς πρόσθεσε σήμερα στον κατάλογο των κυρώσεων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς θεωρήθηκε πως είχαν εμπλακεί σε ενέργειες που απειλούν ή υπονομεύουν την εδαφική κυριαρχία, ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Τα ονόματα των οκτώ Ρώσων αξιωματούχων εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ως απάντηση -όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του- στην κλιμάκωση που είχε σημειωθεί στον Πορθμό του Κέρτς και στην Αζοφική Θάλασσα και στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία, η οποία «έκανε αδικαιολόγητα χρήση στρατιωτικής ισχύος».

Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στον διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Διοίκησης, στον διοικητής της παραμεθόριας διεύθυνσης της FSB στην Κριμαία και σε άλλους έξι στρατιωτικούς.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο κατάλογος των ατόμων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις περιλαμβάνει τώρα 170 άτομα, (ένα άτομο διαγράφηκε καθώς έχει αποβιώσει) μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολίτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας και 44 νομικά πρόσωπα, που σχετίζονται με όργανα εξουσίας και στρατιωτικές μονάδες στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρέτεινε την ισχύ των εν λόγω κυρώσεων για έξι μήνες έως τις 15 Σεπτεμβρίου του 2019.

Στην ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρεται και στην απόφαση της 13ης Δεκεμβρίου, μέσω της οποίας η Ε.Ε. ζητούσε από τη Ρωσία να απελευθερώσει όλους τους ναύτες και τα πλοία της Ουκρανίας που είχαν συλληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως και να διασφαλίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στον πορθμό του Κερτς.

Την παρούσα στιγμή βρίσκονται σε ισχύ διάφορες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές σχετίζονται με την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, οι οποίες απαγορεύουν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις την οποιαδήποτε δραστηριότητα στην περιοχή.