Για ακραία βία χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, μετά την επίθεση ενόπλου σε τζαμί στο Κράιστσερτς, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άνθρωποι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

«Είναι μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες της Νέας Ζηλανδίας» δήλωσε η Άρντερντ. «Ξεκάθαρα αυτό που συνέβη εδώ είναι μια πράξη ακραίας και άνευ προηγουμένου βίας».

«Πολλοί από εκείνους που χτυπήθηκαν από αυτή την επίθεση μπορεί να είναι μετανάστες στη Νέα Ζηλανδία. Μπορεί να είναι ακόμα και πρόσφυγες. Επέλεξαν να κάνουν τη Νέα Ζηλανδία σπίτι τους και είναι το σπίτι τους… είναι εμείς. Οι άνθρωποι που έκαναν αυτή την επίθεση δεν έχουν θέση στη Νέα Ζηλανδία» πρόσθεσε.

Προέτρεψε τους πολίτες να φροντίσουν να βρίσκονται σε «ασφαλές περιβάλλον» και κατέληξε: «Οι σκέψεις μου, κι είμαι βέβαιη κι αυτές όλων των Νεοζηλανδών, είναι στα θύματα και τις οικογένειές τους».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας Mike Bush, με βάση όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά υπάρχουν πολλές απώλειες από το χτύπημα στο τέμενος. Όπως μεταδίδει το Reuters οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες και γίνεται λόγος για τουλάχιστον εννέα νεκρούς αλλά πιθανώς και είκοσι επτά.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις, τριών ανδρών και μιας γυναίκας.