Την παραπομπή δύο γιατρών και ενός πολίτη, παλαιστινιακής καταγωγής, σε συριακό στρατοδικείο, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωση υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώπιον των στρατοδικείων της Συρίας οι κατηγορούμενοι δεν έχουν κανένα νομικό δικαίωμα και δεν μπορούν να καλέσουν μάρτυρες. Οι συνεδριάσεις τους είναι μυστικές, οι ημερομηνίες δεν αποκαλύπτονται, και οι αποφάσεις δεν μπορούν να εφεσιβληθούν.

Οι καταγγελία αφορά στους γιατρούς Μαχμούντ αλ Ριφάι και Μοχάμαντ Ουσάμα Άμπντελ Σαλάμ Αλ Παρούντι, που συνελήφθησαν σε νοσοκομείο της Δαμασκού στις 16 και 18 Φεβρουαρίου του 2012, αντίστοιχα, και κρατούνται στη φυλακή Σεντνάγια, βόρεια της πρωτεύουσας.

Η ΜΚΟ αναφέρει επίσης την περίπτωση του Μπάσελ Χαρταμπίλ, ενός Παλαιστίνιου που γεννήθηκε στη Συρία και κρατείται από τις 15 Μαρτίου «για άγνωστους λόγους». Οδηγήθηκε στο τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών του Καφάρ Σουσέ στη Δαμασκό το οποίο ενημέρωσε την οικογένειά του. Λίγο μετά, ένας κρατούμενος ο οποίος ανέφερε ότι είχε φυλακιστεί μαζί του, δήλωσε ότι ο Χαρταμπίλ υπέστη βασανιστήρια και κακομεταχείριση.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πριν από δύο μήνες, είχε μεταφερθεί στη φυλακή Άντρα, βορειοανατολικά της Δαμασκού. Κρατούμενοι με τους οποίους ήρθε σε επαφή δήλωσαν στην οικογένειά του ότι θα παραπεμφθεί σε στρατοδικείο.