Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ιταλίας διέταξε προκαταρκτική έρευνα σχετικά με μία απόφαση εφετείου που ανέτρεψε καταδίκη δύο ανδρών για βιασμό με το επιχείρημα ότι το θύμα ήταν πολύ άσχημο για να είναι θύμα βιασμού.

Όπως αναφέρει το NBC News, η απόφαση πυροδότησε οργή στην Ιταλία όπου πολίτες συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα έξω από το δικαστήριο της Ανκόνα, με τους συγκεντρωμένους να φωνάζουν: «Αίσχος» και να κρατάνε πλακάτ που έγραφαν: «Αγανάκτηση».

Η απόφαση του εφετείου εκδόθηκε το 2017 – από προεδρείο που αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες – αλλά η αιτιολόγηση πίσω από αυτήν βγήκε στη δημοσιότητα μόλις το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας την ακύρωσε στις 5 Μαρτίου και διέταξε επαναληπτική δίκη.

Το Δικαστήριο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι λόγοι για τους οποίους διέταξε την επανάληψη θα δημοσιευτούν τον επόμενο μήνα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι οι δύο Περουβιανοί που καταδικάστηκαν το 2015 για τη σεξουαλική επίθεση, κέρδισαν στο εφετείο διατυπώνοντας με επιτυχία το επιχείρημα ότι η γυναίκα ήταν πολύ «αρρενωπή» για να είναι θύμα.