Νέους αποκλεισμούς δρόμων, τρεις φορές την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, ανακοίνωσαν οι επιχειρηματίες του βορείου Κοσόβου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου οι επιχειρηματίες του βόρειου Κοσόβου ανακοίνωσαν ότι θα κλείνουν όλες τις οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς το Γιάρινιε, το Μπρνιακ, το Σούβι Ντο, το Ρούνταρε και την Μπάσνιατσκα και τις ίδιες ώρες θα κρατούν κλειστά τα μαγαζιά στις πόλεις Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Ζούμπιν Πότοκ και Λεπόσαβιτς.

Ο Γραμματέας του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κοσόβου Σλάβισα Στάνιτς δήλωσε ότι οι επιχειρηματίες του βορείου Κοσόβου δεν είναι ικανοποιημένοι με τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου -Πρίστινας, τις οποίες και χαρακτήρισε επιζήμιες τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πολίτες εν γένει του βορείου Κοσόβου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή της συμφωνίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των διαβάσεων έχει ήδη οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών στα αγαθά που πωλούνται στο βόρειο Κόσοβο αλλά και σε ελλείψεις εξαιτίας των περιορισμένων προμηθειών.

Οι επιχειρηματίες του βορείου Κοσόβου ζητούν αναβάθμιση της επικοινωνίας με το αρμόδιο για το Κόσοβο γραφείο της σερβικής κυβέρνησης προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα ευκολότερα και με πιο επιτυχημένο τρόπο. Προειδοποιούν, μάλιστα, με λήψη πιο δραστικών μέτρων διαμαρτυρίας εάν οι αποκλεισμοί δρόμων δεν έχουν αποτέλεσμα και θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση του Κοσόβου.

Επιχειρηματίες από το βόρειο Κόσοβο είχαν πραγματοποιήσει πριν από λίγες ημέρες διαμαρτυρία στη διάβαση Γιάρινιε για τον ίδιο λόγο.