Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δήλωσε από το Στρασβούργο ότι θα υπερασπιστεί ανεπιφύλακτα την τροποποιημένη συμφωνία που σύναψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit και όσα αυτή επιτυγχάνει -όπως το έθεσε- για τη χώρα της.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Συντηρητικού Κόμματος, η τροποποιημένη συμφωνία βάζει τη χώρα στον σωστό δρόμο για την αποκατάσταση μιας καλής μελλοντικής σχέσης με την Ε.Ε.

Κατά την Τερέζα Μέι, το να υπάρχει ένας μηχανισμός ασφαλείας, μια «ασφάλιση» για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία, είναι απόλυτα σωστό. Ωστόσο,πρόσθεσε, όφειλαν να υπάρξουν εγγυήσεις πως εάν ποτέ χρειαστεί να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός ασφαλείας, δεν μπορεί να έχει μόνιμη ισχύ. Όποια ρύθμιση κι αν αντικαταστήσει το λεγόμενο backstop, συμπλήρωσε, «δεν χρειάζεται να συμπεριλαμβάνει τις ίδιες διατάξεις».

Σύμφωνα με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, θα υπάρξει μια σαφής πορεία των διαπραγματεύσεων για τις εναλλακτικές διευθετήσεις από την έναρξη της επόμενης φάσης τους. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η χώρας της θα προχωρήσει μονομερώς σε μια διακήρυξη κατά την οποία τίποτα δεν θα την εμποδίζει να πάψει να εφαρμόζει τον μηχανισμό, εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν.

Στην περίπτωση που το backstop τεθεί σε ισχύ και οι διαπραγματεύσεις ανασταλούν χωρίς να διαφαίνεται προοπτική επίτευξης συμφωνίας, εξήγησε η ίδια και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διακήρυξη αυτή θα καθιστά σαφές ότι «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πως τίποτε δεν θα εμποδίζει το Ηνωμένο Βασίλειο να εφαρμόσει μέτρα που θα τερματίσουν την εφαρμογή» του μηχανισμού αυτού.

Η Μέι υποσχέθηκε ότι θα υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συμφωνήθηκε στην ομιλία της, με την οποία θα ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα. Πάντως, έκρινε η αρχηγός των Τόρις, η βρετανική κυβέρνηση εξασφάλισε αυτό που ζητούσε το κοινοβούλιο όσον αφορά το backstop.

Επέμεινε πως η κυβέρνησή της θα εργαστεί σκληρά, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση με την Ε.Ε. ως τα τέλη του 2020, ώστε το backstop να μη χρειαστεί να τεθεί σε ισχύ σε καμία περίπτωση.

Οι Εργατικοί δεν βλέπουν κάποια αλλαγή

Καμία αλλαγή δεν διαπιστώνει το Εργατικό Κόμμα ότι επιτεύχθηκε στις συνομιλίες της Τερέζα Μέι, με κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Στρασβούργο, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κιρ Στάρμερ, μετά την ενημέρωση που έκανε στα μέλη της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Ο Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι το Εργατικό κόμμα θα απορρίψει τη συμφωνία στην ψηφοφορία και εκτίμησε ότι το ίδιο θα κάνει η Βουλή, καθώς η ανακοίνωση επαναλαμβάνει όσα περιλαμβάνονται στην κοινή επιστολή που είχαν στείλει στη Βρετανίδα πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Ιανουάριο. Εκτίμησε ακόμη ότι οι σημερινές εξελίξεις δεν είναι ικανές να οδηγήσουν τον γενικό εισαγγελέα, Τζέφρι Κοξ, να αλλάξει την νομική του γνωμοδότηση.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντνγκτον, απάντησε ότι ο Κοξ θα ενημερώσει για τη νομική του άποψη, πριν από τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο και χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει τις αλλαγές.

Πρόσθεσε ότι στην αυριανή συζήτηση, πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, θα κατατεθούν εκ μέρους της κυβέρνησης δύο νέα έγγραφα που θα αφορούν ένα κοινό, νομικά δεσμευτικό όργανο επί της συμφωνίας αποχώρησης και ένα πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και μία κοινή ανακοίνωση που θα συμπληρώνει την πολιτική διακήρυξη.

Πριν από την ανακοίνωση στη Βουλή, ο Λίντινγκτον συγκάλεσε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ενημέρωσε για τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν στο Στρασβούργο.

Κόρμπιν: Οι διαπραγματεύσεις της Μέι απέτυχαν

«Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων πρέπει να απορρίψουν ξανά τη συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, όταν τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα», έκρινε ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Οι διαπραγματεύσεις της πρωθυπουργού απέτυχαν. Η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιέχει τίποτα που να προσεγγίζει τις αλλαγές που η Τερέζα Μέι είχε υποσχεθεί στο κοινοβούλιο», ανέφερε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. «Γι’ αυτό τα μέλη του κοινοβουλίου πρέπει να απορρίψουν αυτή τη συμφωνία», συμπλήρωσε.