Ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, κατέθεσε χθες μήνυση κατά των επιχειρήσεων του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με το Politico. Στη μήνυσή αυτή, ο νομικός ισχυρίζεται ότι το πρώην αφεντικό του, του οφείλει εκατομμύρια δολάρια για νομικά έξοδα και παραστάσεις δικαστηρίων που δεν του έχουν καταβληθεί και σχετίζονται με την διεξαγωγή ομοσπονδιακών ερευνών από την νομική εργασία του ως εκπροσώπου του μεγιστάνα.

Η μήνυση κατατέθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, με τον Κόεν να ισχυρίζεται επίσης, ότι οι επιχειρήσεις Τραμπ έχουν αρνηθεί να πληρώσουν τους δικηγόρους του, από το περασμένο καλοκαίρι, περίπου από την περίοδο που ο νομικός συμφώνησε να συνεργαστεί με την ομοσπονδιακή έρευνα που διεξάγεται γύρω από τις δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις Τραμπ παραβίασαν μία συμφωνία που είχαν υπογράψει με τον Κόεν για την καταβολή αποζημίωσης, στο πλαίσιο των προηγούμενων καθηκόντων του, ως του εκτελεστικού αντιπροέδρου και νομικού συμβούλου, αλλά και της εργασίας του, ως προσωπικού δικηγόρου του Αμερικανού προέδρου.

Ο Κόεν την προηγούμενη χρονιά, παραδέχτηκε την ενοχή του για την διάπραξη ψευδορκίας ενώπιον του Κογκρέσου, για φορολογική απάτη, αλλά και για παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει την χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών στις ΗΠΑ -που σύμφωνα με τον ίδιο- διέπραξε για λογαριασμό του Τραμπ, κατά την προεκλογική περίοδο του 2016.

Ο πρώην δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου θα αρχίσει να εκτίει την ποινή φυλάκισής του, τον Μάιο. Η κατάθεση μήνυσης από πλευράς του δικηγόρου βαθαίνει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του ιδίου και του πρώην αφεντικού του.

Ο Τραμπ κλιμάκωσε σταδιακά τις φραστικές επιθέσεις του σε βάρος του Κόεν, ενώ τον έχει χαρακτηρίσει ως «σπιούνο» και ως «ψεύτη», ενώ τον έχει απειλήσει με αναρτήσεις του στο Twitter, μετά τη συνεργασία του Κόεν με τις ανακριτικές αρχές. Ως συνέπεια των φραστικών αυτών επιθέσεων και απειλών κατά του δικηγόρου και της οικογενείας του, ο ίδιος είχε αρχικά αναβάλει τις καταθέσεις που έδωσε στο Κογκρέσο, στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Στις καταθέσεις που έδωσε ο Κόεν αναφέρθηκε στην εμπλοκή του για την υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής ενός πύργου Τραμπ στη Μόσχα, αλλά και στον ρόλο που είχε για τις μυστικές πληρωμές σε γυναίκες, που έχουν ισχυριστεί ότι είχαν σχέσεις με τον Αμερικανό μεγιστάνα.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην 20σέλιδη μήνυσή του, ο Μάικλ Κόεν ισχυρίζεται ότι οι επιχειρήσεις Τραμπ, οι οποίες σήμερα διοικούνται από τους γιους του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και Έρικ Τραμπ, σταμάτησε ξαφνικά να πληρώνουν τους λογαριασμούς για τη νομική υποστήριξη, το τελευταίο καλοκαίρι. Η εξέλιξη αυτή έγινε, μετά την συμφωνία του Κόεν να συνεργαστεί με τις αρχές, στην έρευνα για τις πιθανές σχέσεις του Τραμπ με τη Ρωσία.

Μετά το σημείο αυτό, η εταιρία του Τραμπ -σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην μήνυση- επιβεβαίωσε τις υποχρεώσεις που είχε απέναντι του και στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμφωνίας, πολλές φορές.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις απαιτήθηκε η «άμεση προσφυγή» του Κόεν στους γιους του Τραμπ «σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής των αμοιβών για τις δικηγορικές παραστάσεις και τα νομικά έξοδα».

«Ο κ. Κόεν στηρίχθηκε στην συμφωνία που είχε με τις επιχειρήσεις Τραμπ για την καταβολή των αμοιβών των δικηγόρων του και με αυτό το δεδομένο, προσέλαβε δικηγόρο για να τον εκπροσωπεί στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και για άλλα ζητήματα», σύμφωνα με το κείμενο της μήνυσης.

Η άρνηση των επιχειρήσεων Τραμπ να καταβάλουν τις προβλεπόμενες αμοιβές στον Κόεν, στην διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, είχε ως συνέπεια την παραίτηση του πρώτου δικηγόρου του, αναγκάζοντας τον ίδιο να αναζητήσει άλλον δικηγόρο.

Ο Κόεν ισχυρίζεται επίσης, ότι το ποσό που οφείλει για τις υπηρεσίες νομικής υποστήριξης που έχει λάβει ο ίδιος, έχει ξεπεράσει τα 1,9 εκατομμύρια δολάρια, που φέρονται να του οφείλουν οι επιχειρήσεις Τραμπ από την μεταξύ τους συμφωνία συνεργασίας.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι την προηγούμενη χρονιά ο Κόεν είχε ζητήσει από τους δικηγόρους του να ρωτήσουν τους δικηγόρους του προέδρου Τραμπ για το ενδεχόμενο χορήγησης προεδρικής χάρης, σύμφωνα με δήλωση του τωρινού δικηγόρου του Κόεν.

Η δήλωση αυτή, ήρθε σε αντίθεση με τα όσα κατέθεσε ο Κόεν στο Κογκρέσο. «Πριν από την απόφαση του Μάικλ Κόεν να αποχωρήσει από την ‘Κοινή Νομική Ομάδα’ και να πει την αλήθεια στις 2 Ιουλίου 2018, ο Μάικλ ήταν ανοιχτός σε μια πιθανή συγνώμη από τους εκπροσώπους του Τραμπ, αλλά και στα ΜΜΕ,», είπε ο Λάνι Ντέιβις που είναι πλέον ο δικηγόρος του προέδρου των ΗΠΑ.

«Την περίοδο εκείνη, (ο Κοέν) κατηύθυνε τον δικηγόρο του να διερευνήσει τις πιθανότητες χορήγησης χάρης, σε ένα σημείο με τον δικηγόρο του προέδρου Τραμπ Ρούντι Τζιουλιάνι, όπως επίσης και με άλλους δικηγόρους που συμβουλεύουν τον Τραμπ», επισήμανε στη συνέχεια.